45-годишният сърбин, който бе задържан на 17 декември на ГКПП Капитан Андреево" с над 10 кг хероин, остава за постоянно в ареста. Пред пловдивските магистрати мъжът заяви, че е знаел за наркотика, който взел от Турция, за да го пренесе през България до Сърбия. Той обясни, че има трима синове, най-малкият от които страда от тежко онкологично заболяване. Пренасял наркотика, за да осигури средства за лечението му.

Сърбинът, който има двойно гражданство - сръбско и турско, не е осъждан до сега.

Апелативните магистратите го оставиха за постоянно в ареста, като посочиха, че за престъплението, което е извършил, е предвидено наказание от 15 до 20 години затвор и глоба от 200 000 лева до 300 000 лева, което е едно от законовите основания за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Въпросната висока наказуемост води до реална опасност той да се укрие или да извърши престъпление, което според съда не се оборва от доказателствата по делото. Реалната опасност следва на самостоятелно основание от изключителната тежест на престъплението, както и от факта, че обжалващият нито живее в България, нито има при кого да отседне заедно със семейството си, поради което няма никаква гаранция, че при по-лека мярка за неотклонение подсъдимият ще остане в страната по време на делото срещу него.

Определението на Пловдивския апелативен съд е окончателно.