20 водачи, седнали зад волана след употреба на наркотици, са заловени само за ден. Други 8 пък са отказали да бъдат тествани, съобщиха от пресцентъра на МВР. 

30 пък са шофьорите заловени да управляват след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, 12 - с над 1,2 промила, а трима от шофьорите, спрени за проверка, са отказали да бъдат тествани. 

В разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата са проверени 9324 моторни превозни средства. Извършен е контрол на 11 062 водачи и пътници. Съставени са 2461 фиша и 562 акта за установени административни нарушения. Акцент в акцията е недопускане на управление от водачи, употребили алкохол, наркотични вещества и/или техни аналози, както и управление на моторни превозни средства от неправоспособни шофьори, информират още от МВР.

От обобщените данни, по метода "линеен контрол", са проверени 3002 моторни превозни средства и 3252 водачи и пътници; за установени нарушения са съставени 742 фиша и 148 АУАН. Установени са 10 водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, и двама - с над 1,2 промила. Четирима са шофирали след употреба на наркотични вещества или техни аналози, посочват също от вътрешното министерство.

Данните са междинни и в тях са включени резултати, постъпили до 16 часа, уточняват от вътрешното ведомство.