Спецпрокуратурата е повдигнала обвинения на Михаил Михайлов от Стара Загора за престъпление против Републиката и за хулиганство на публично място, съобщиха от прокуратурата.

На 7 септември, на неустановено място в Стара Загора, Михайлов уринирал върху знамето на Република България, заснел деянието си на видео и същия ден го публикувал в интернет пространството. По тези обвинения той е бил задържан за 72 часа.

Към това обвинение ще бъдат прибавени и установени данни от клип публикуван на 1 ноември в социалните мрежи, че Михайлов уринира върху българския трибагреник, на метри от сградата на Специализирания съд и прокуратура.

За същия тип престъпление старозагорецът беше обвинен през 2018 г., а впоследствие е осъден от Специализирания наказателен съд на 1 година и 10 месеца лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок. Съдебно-психиатрична експертиза по тогавашното дело е доказала, че обвиняемият не страда от психическо разстройство, осъзнава действията и постъпките си и може да носи наказателна отговорност.

Кой е скандалният старозагорец?

Михаил Михайлов е известен в Стара Загора със скандалните си видеа в интернет срещу местната управа, свой съсед и премиера Борисов. Той сам се представя като редактор на "Гласът на Стара Загора", но такова име носи единствено фейсбук страница, която управлява. Сайтът, който е поддържал, вече не е достъпен. Казва, че е журналист на свободна практика и предимно се занимава с канала си в ютюб. 

Михайлов е учил българска филология, но не успял да завърши. Започва като оператор в несъществуващата вече Топ тв, бил е и оператор - кореспондент на Нова тв, но напуснал след скандал. Баба му е била единствената жена, кмет на Стара Загора, а родителите му - лекари, са  починали преди година.

"Хвърлих един парцал, бял, зелен и червен, който прилича на българското знаме, и го омочах. Гнус ме е, не искам да имам нищо общо с тази клоака, срам ме е, че съм български гражданин. Тук властват изроди", казва Михайлов във видеото от 7 ноември.

За отказ от българското им гражданство зове той всички протестиращи и приканва хора да отидат с него днес в Министерството на правосъдието, където да попълнят молба, че не желаят вече да са граждани на България.

Скандалните действия на старозагореца събудиха вълна от възмущение, десетки хора с отвращение коментираха действията му в социалните мрежи.

"В България няма справедливост, има съдебен фашизъм. Няма и морал, не може стотици хиляди, милиони души да ти искат оставката, а ти да се правиш, че нищо няма", казва още той.