Сигнал за починало бебе е получен в Районното управление в Казанлък в 07:31 часа на 22 август, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Стара Загора в информационния си бюлетин. Полицаите са открили тялото на детето, но не са установени следи от травматични увреждания.

Детето е починало в дома на родителите си в Казанлък, информираха от Апелативната прокуратура в Пловдив. Разследването се ръководи под надзора на Районната прокуратура в Стара Загора и е затова, че съзнателно не е оказана помощ на момче на 41 дни, за което е имало задължение да се полагат грижи и което се е намирало в смъртна опасност.

Детето е било болно и е било прегледано от лекар, който назначил домашно лечение, но то не е било провеждано от близките, посочват от прокуратурата. Изготвено е заключение на съдебномедицинска експертиза, която сочи, че детето е починало от пневмония.

Наблюдаващият прокурор е дал указания за установяване налице ли е виновно поведение, довело до смъртта на бебето. Конкретните указания са да се установи кога е бил извършен преглед за заболяване от медицински специалист, да се изискат съответните медицински документи, да се установи подавани ли са сигнали за влошено здравословно състояние на детето, към кого и има ли такива подадени към отдел "Закрила на детето" към съответната Дирекция за социално подпомагане. Чрез свидетелски показания трябва да се установи какви са били първичните симптоми на заболяване и какви точно мерки са предприети за лечение от страна на близките му.

Активната работа по случая продължава, допълват от прокуратурата.