Разследване срещу администор на Фейсбук страница е започнало под надзора на Районна прокуратура – Велико Търново. Служителят е заподозрян в разпространение на неверни сведения за тревога свързана с COVID-19, съобщиха от държавното обвинение.

На 13 март 2020 г. във фейсбук страница под име „МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов“ лицето е предало неверни съобщения за тревога, което представлява престъпление по чл. 326, ал 1 от НК. Оказва се, че това е админът на старата страница на търновската болница който използвал старата страница на лечебното заведение, за да съобщи за "извънредното положение в страната, гласувано и прието от парламент". Някои потребители обаче, не разбрали за какво точно става въпрос и веднага започнали на свой ред да разпространяват съобщения, че в болницата вече има болни от коронавирус. Нещо, което и към този момент все още не е установено. Въпреки това обаче, след подадените сигнали, прокуратурата се е самосезирала и извършила проверка.

Законът предвижда, че лицата, които предават по радио, телефон или друг начин неверни провиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, могат да понесат наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба до 2 000 лева.

Само преди дни студент от Медицинския университет в Пловдив бе задържан за 24 часа за разпространяване на невярна информация за укриване на болни от коронавирус в учебното заведение. Той е на 22 години, роден е в Бангладеш и е гражданин на Великобритания. В социалната мрежа на Медицинския университет той е публикувал невярна информация, че е присъствал на заседание на ръководството на учебното заведние, на което е станало ясно, че има над 200 заразени, някои от тях студенти в тежко състояние, но е взето решение това да се крие.

От Медицинския университет категорично отрекоха да има данни за заразени с коронавирус.