Американският президент Доналд Тръмп ще посети днес тексаския град Ел Пасо, опечален от убийството на 22 души, съобщи кметът Дий Марго, цитиран от Франс прес. В събота бял мъж откри стрелба в магазин "Уолмарт" на територията на търговския център "Сиело виста". Загинаха 22 души, включително граждани на САЩ, Мексико и Германия. Петнайсет от ранените остават в болница, а девет бяха изписани, съобщи вчера началникът на местната полиция Грег Алън.

Служители от правоохранителните органи съобщиха при условие за анонимност, че задържаният се казва Патрик Крусиус. От полицията разпространиха и актуална снимка за задържания. 

Агентите на ФБР претърсиха три обекта, свързани с извършителя на нападението в Тексас Патрик Крусиус, включително дома на баба и дядо му. Полицията в родния му град съобщава, че са имали съвсем малко контакти с него. През 2014 г. непълнолетният тогава Крусиус е бил обявен за избягал от дома си, но се е върнал около половин час по-късно. Освен това той е пътувал с автобус, претърпял лека катастрофа през 2016 г., а през март тази година е подал фалшив сигнал за тревога в дома на баба си и дядо си.

20 минути преди нападението, при което загинаха 20 души, Крусиус е публикувал онлайн дълга тирада, заявявайки, че клането е отговор на "нашествието" на латиноамериканци в САЩ и цели да предпази страната от разрушение.

Патрик Крусиъс е обвинен в убийство, а нападението, извършено от него се определя като "вътрешен тероризъм". Според запознати с разследването той ще остане в ареста, докато трае разследването. Беше потвърдено, че преди атаката Крусиъс е публикувал манифест срещу "испанската инвазия в Тексас". По всичко личи, че става дума за престъпление от омраза и с расистки подбуди, коментират специалисти. 8 от жертвите на стрелеца са мексиканци.

В продължение на 5 дни знамената на цялата територия на САЩ ще бъдат спуснати наполовина в знак на съпричастност с жертвите.

Патрик Крусиус

Снимка: elpasotexas.gov/police-department

По-рано прокуратурата в щата Тексас обяви, че ще поиска смъртна присъда за стрелеца. Властите заявиха, че Крусиос съдейства на разследващите и е заявил, че няма съучастници, предаде Bulgaria ON AIR. Междувременно жители на Ел Пасо организираха благотворителна акция за даряване на кръв за пострадалите при нападението.

Доналд Тръмп заяви вчера в Белия дом, че всички американци трябва "да осъдят расизма, фанатизма и идеята за превъзходство на бялата раса" след масовите убийства в Тексас и Охайо. При тях загинаха 29 души, а десетки бяха ранени, предаде Ройтерс.

"Тези зловещи идеологии трябва да бъдат победени", каза Тръмп. "Омразата няма място в Америка. Омразата извращава ума, опустошава сърцето и поглъща душата", добави той.

Президентът на САЩ обеща и промени в законодателството, отнасящо се до психичното здраве, за да не могат хора с психични разстройства да имат огнестрелни оръжия, и добави, че на извършителите на масови убийства трябва да бъдат налагани смъртни присъди.

"За тези, които извършват престъпления от омраза, и за масовите убийци трябва да има смъртна присъда", каза той.