Шестима души - сред които мъж, жена, баща и дъщеря, са задържани за изработването на фалшификати на почти всички документи, които се предлагат от държавната администрация. Престъпната група, която се занимавала и с пласиране на фалшиви евро, е задържана на 15 ноември, при акция в София, Варна и Кюстендил, обясниха говорителят на спепрокуратурата Сийка Милева и зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев.

Сигналът е получен още през февруари в сектора за борба с фалшификати на антимафиотите, но информацията била изключително оскъдна.

Бандата действала в две направления - изработване на неистински лични карти, международни паспорти, шофьорски книжки, акт за граждански брак, дипломи за основно, средно и висше образование, а второто - пласиране на банкноти менте от 100 евро.

Фалшивите документи били пласирани основно сред граждани от Северна Македония, Косово и с арабски произход. Клиенти били лица от криминалния контингент у нас и съседни държави, също организатори на канали за трафик на мигранти.

Цената се определяла от качеството и количеството, но имало и твърд ценоразпис. 600 лева струвала изработката на международен паспорт и лична карта, 300 лева - на шофьорската книжка, 350 евро била цената за международен документ за управление на МПС , 180 лв. - за документ за завършено основно образование, 250 лв. - за средно, а 650 - за висше образование. 130 лв. се плащало за акт за раждане, а 100 евро - за психологическа годност за шофьор. Изработвани са и фалшиви работни визи, предимно за Германия.

Освен заготовки за неистински документи при претърсванията били открити празни бланки, преса за поставяне на холограми, различни печати, като сред тях имало и на всички областни дирекции на МВР, както и неистински еврови банкноти.

Единият от членовете на групата е бил задържан в момент на изработване на неистински документ за самоличност. Трима остават за постоянно в ареста, другите са освободени под домашен арест и парична гаранция.