Криминалисти от ОДМВР-Разград разкриха петчленна група, извършила отвличане с цел грабеж, съобщиха оттам.

Разследването на случая започнало на 2 ноември след подаден към 20 часа сигнал от жителка на с. Хърсово. Разтревожена, тя обяснила, че маскирани непознати нахлули в дома й, нападнали и били мъжа, с когото живее на семейни начала, насила го качили в автомобил, а на изхода на селото - на пътя за с. Богданци, го изхвърлили от колата и се оттеглили в неизвестна посока.

Пострадалият бил откаран в МБАЛ-Разград със счупена долна челюст и натъртвания в областта на гърдите.

Активните оперативни действия стартирали по образуваното по случая досъдебно производство за тежко криминално престъпление по чл.142, ал.1 и чл.199 от НК. В хода на разследването, на 07 ноември към 14.00 часа в района на селскостопанското летище в с. Острово, криминалистите засекли товарен БМВ Х 5, в който установили двама от извършителите - 31-годишни мъже от село Острово.

Снимка: ОДМВР-Разград

Малко по-късно били задържани и останалите трима участници в престъплението - на 28, 41 и 38 години, жители на същото село.

При последвалите претърсвания в домовете им и в ползваните от тях автомобили били открити и иззети 2 газ-сигнални пистолета и боеприпаси за тях, въздушна пушка, сигнална полицейска лампа, черна маска с прорези на очите и устата. Обстоен оглед на товарния автомобил, извършен със съдействието на експерти от ГДНП, също извел достатъчно доказателства за извършеното престъпление. По разпореждане на наблюдаващ прокурор са проведени и допълнителни процесуално-следствени действия.

Снимка: ОДМВР-Разград

След 24-часовото задържане на петимата, на двама от тях е взета мярка "подписка", а на други двама е наложена мярка "задържане под стража". Работата по документирането на случая продължава под наблюдението на прокуратурата, допълва от разградската полиция.