Районната прокуратура в Пловдив повдигна обвинения на трима мъже, изтеглили кредити в размер на 19 000 лв. от името на друг човек.

Я.С., на 24 години, П.Т., на 29 години, и Д.К., на 28 години, са привлечени като обвиняеми за това, че в периода от август 2022 г. до юни 2023 г. в съучастие с цел да набавят за себе си имотна облага, заблудили мъж на 19 г. и му причинили вреда в размер на 19 000 лв. Престъплението е разкрито след оперативни действия на "Икономическа полиция" към ОД на МВР-Пловдив под надзора на РП-Пловдив.

До момента е установено, че тримата мъже са участвали в схема с теглене на онлайн кредити с чужда самоличност. Обвиняемите са вземали лични данни от различни граждани. По този начин чрез мобилни приложения на определени банки и чрез т.нар. "лицева верификация" на клиента, изтеглили онлайн кредити в размер на 19 000 лв. от името на пострадалия мъж.

Я.С. е задържан от полицейски служители от ОД на МВР-Пловдив на 20 август т.г. след като е бил обявен за издирване и се е укривал в България. С постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа.

Днес Районна прокуратура - Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо него.

Спрямо другите двама обвиняеми - П.Т. и Д. К. , задържани на 03.08.2023 г., е взета мярка за неотклонение "гаранция" в размер на по 5000 лв. за всеки един от тях.

Действията по разследването продължават, като се събират доказателства за други пострадали лица.