Разбита е организирана престъпна група, състояща се от незаконно пребиваващи у нас чужденци от Западна Африка, разпространявали наркотици. Това съобщиха на брифинг от прокуратурата и полицията в Бургас. Лицата - шестима граждани на Нигерия и двама души от Гана (от които седем са задържани, а осмият се издирва), имали строга йерархичност, конспиративност и много трудно би могло да се проникне в тяхната група, добавиха органите на реда. 

Групата е наблюдавана от около два месеца. Африканците имали статут на постоянно пребиваващи. Престъпната им дейност се състояла в организиране разпространението на наркотични вещества на територията на Слънчев бряг. Разпространявали марихуана, екстази и кокаин, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

За целта били използвани тайници, в които съхранявали наркотичните вещества в курорта. Тайниците се сменяли всеки ден. Местата, в които държали наркотиците, били най-различни - заровени в пясъка на плажната ивица, скрити в храстите или до малки търговски обекти в специално пригодени по-малки тайници. Зареждането на тайниците ставало посред бял ден.

През цялото време пребивавали в наети в курортния комплекс квартири.

Подбирали си клиентите - предимно чужденци, и им продавали наркотиците на различни цени. Установено е, че доза марихуана от около 0,3 грама варирала между 30-40 лева, а в някои случаи и 90 лева за цигара. Доза кокаин от около 0,5 грама струвала между 120 и 160 лева. Цената се определяла и от състоянието на алкохолно опиянение на клиента, поясниха още разследващите. 

На 19 юли, в началото на редовното правителствено заседание, премиерът акад. Николай Денков съобщи, че се създава нов координационен механизъм с фокус върху вноса и разпространението на наркотици, и организираната престъпност, "за да се преборим с този огромен проблем".

Наблюдаващият прокурор Мирослав Илиев (л), заместник-окръжният прокурор на Бургас Мануел Манев и директорът на областната полиция старши комисар Калоян Калоянов (д)

Снимка: БТА