Полицията и Агенцията за медицински надзор разбиха схема за злоупотреба със средства от държавното общественото осигуряване, съобщиха от МВР. 

Проверките започнали по сигнал за злоупотреба със средства след издадени неистински болнични листове, подаден от Националния осигурителен институт. По случая са работили служителите от отдел "Икономическа полиция" в Главна дирекция "Национална полиция". 

В хода на разследването е констатирано, че в състава на обща лекарска комисия на медицински център в София, с клон в Перник, е вписано името на държавен служител от НОИ, който никога не е бил част от подобна структура, като по този начин е извършена и злоупотреба с неговите лични данни.

Установено е, че за периода от 16 февруари 2015 г. до 4 ноември тази година комисията е издала общо 5805 болнични листа за временна неработоспособност.

Само за 2023 г. изплатената сума от общественото осигуряване за издадените болнични листове от медицинския център е била за 1 404 611 лв.

В хода на процесуалните действия в кабинетите на медицинския център, проведени на 8 декември т.г. от служители на "Икономическа полиция", с участието на контролните органи на Изпълнителната агенция "Медицински надзор", са събрани данни за извършено престъпление - издадени неистински и с невярно съдържание документи и болнични листове за временна неработоспособност.