Варненският апелативен съд допусна изпълнението на Европейска заповед за арест и реши да предаде на германските власти българин, разследван за киберизмами, съобщиха днес от пресслужбата на съда.

29-годишният Владимир Г. е бил задържан на 25 октомври във Варна.

Става дума за един от десетките случаи в последните две години, в които Германия иска предаване на българи от колцентрове, които са обвиняеми там за подобни измами. Схемата, в която са участвали, включва изпращане на оферти от онлайн платформи до германски граждани за инвестиция на пари в различни финансови инструменти, като след изпращането на парите, вместо да бъдат инвестирани, те са били препращани в различни сметки на организаторите. В повечето случаи българските работници от колцентровете са използвали и други имена. В защитата си по делата по ЕЗА те масово заявяват, че са нямали представа, че става дума за схема за измами.

В конкретния случай, европейската заповед е издадена от Районния съд в град Бамберг. Властите във Федералната република издирват 29-годишния Владимир Г. заради обвинение за участие в организирана престъпна група за измами и компютърни престъпления. В изпратените от Германия документите е посочено че той е работил в колцентър с офиси в София и Варна, който се ръководел от чужденци. Според разследващите, Владимир Г., както и други т.нар. "агенти по задържане", се представяли с фалшива самоличност по телефон и електронна поща на много германци, подвеждали ги да инвестират значителни суми в различни финансови инструменти с обещания за високи печалби. За целта използвали манипулативен софтуер, за да ги заблудят, че вложените пари се увеличават, а всъщност инвестиции не били правени, а депозираните пари били превеждани по сметки на престъпната група. Според германската прокуратура Владимир Г. е извършил 32 престъпления, като направените чрез схемата депозити са 432 824 евро, както и три опита за измама в размер на общо 55 000 евро.

Делото пред Варненският апелативен съд бе образувано след постъпил протест от прокуратурата срещу решението на Варненския окръжен съд, който отказа да предаде на Германия Владимир Г.

Представителят на Апелативната прокуратура счита, че исканото лице трябва да бъде предадено, защото щетата за пострадалите е настъпила в Германия. Адвокатите опонираха с тезата, че престъпленията или част от тях са извършени в офиси във Варна и София, тоест на територията на България и трябва да бъдат преследвани съобразно българското право.

Според Апелативния съд Европейската заповед за арест съдържа подробно описание на дейността на мъжа като част от престъпна група, която в периода август 2019 - юли 2020 г. се е обединила да извършва продължителна кибертърговска измама. Вредите от дейността ѝ са нанесени в Германия.

Решението на Апелативния съд не подлежи на обжалване.

По германския Наказателен кодекс максималният размер на предвиденото наказание за престъпленията, в които е обвинен Владимир Г.т, е 15 години затвор.