Джебчийката, която направи опит да ограби китайски туристи в центъра на Велико Търново, е задържана за 24 часа. Повдигнато й е обвинение за опит за извършване на кражба. Това съобщи зам.-директорът на ОД на МВР, Велико Търново комисар Христо Христов.

Жената се казва Събка и е от Самоводене. Тя е на 25 години.

"Лицето е направило опит да извърши кражба на вещи от дамска чанта. Вероятно се касае за парични средства и портмоне. Тя е била забелязана от други туристи от групата. Те са уведомили евентуалната потърпевша и така са предприети действия", посочи Христов пред NOVA.

По думите му тя не е успяла да вземе вещите.

Туристите успели да задържат джебчийката за 20 минути, докато чакат полицията.

"От извършената проверка се установи, че колегите са извършвали друга проверка в кв. "Бузлуджа", който е доста отдалечен от мястото на деянието. Затова се е получило закъснение", обясни още комисар Христов.

Според него лицето е известно на полицията.

"Извършвала е такива престъпления, когато е била на 12 години", посочи още Христов.

Когато бъдат приключени процесуално-следствените действия, прокуратурата ще прецени дали жената ще бъде задържана с допълнителна мярка за до 72 часа или ще бъде освободена.

Инцидентът с джебчийката е от вчера следобед. Докато групата туристи се разхождала в града, една от жените забелязала, че се прави опит да ѝ бръкнат в чантата. За секундите туристите обкръжават крадлата и я свалят на земята.

Емине Василева, която работи в района на инцидента, става свидетел на случилото се. По думите й петима-шестима китайци извършили гражданския арест: "Разчекнаха я по всякакъв начин, повдигаха й краката, ръцете, обръщаха й краката, след това я повалиха  на земята".

"Затиснаха я на земята и търпеливо, по азиатски изчакаха полицията, която пристига от центъра до центъра, за внушителните 20 минути. Вероятно, крадлата бе циганка и пищя неистово като пред заколение", разказа и Галина Александрова във фейсбук и публикува снимки от инцидента.

"Такива случки ме вадят извън равновесие, действах с фотографски инстинкт, след като чух виковете. Изненада ме поведението на китайците - те бяха като смазана машина. Споделих, защото искам българите да видят как се действа в такива ситуации. Те действаха като един", коментира още днес Галина Александрова пред bTV.

По думите на свидетелите, всеки от китайската група е имал познания в бойните изкуства. Държали са се хладнокръвно и са изчакали полицията, без да се възмущават от преминаващите пешеходци.