Полицията в Стара Загора разследва случай на насилие над животни в най-големия парк в града "Аязмото".

Клипът, показващ как две кучета са хвърляни в шадраван "Жабките", беше публикуван в социалните мрежи.

Видеото беше придружено от свидетелството на жена, която твърди, че не само кучетата са мятани във фонтана многократно, но и нейна приятелка е получила заплаха за насилие, след като се е намесила. Според Евтимия Тодорова, която публикува клипа в групата "Истината за Стара Загора" във Фейсбук, двама мъже са хващали кучетата за кожата на врата и са ги хвърляли във водата на фонтана многократно.

"При което те си удряха главичките и крачетата, едното започна да куца", разказа жената.

"Когато моята приятелка им каза, че куца, отговорът беше: "Кво ма, това ли ти е куцане, нищо му няма на кучето. Искаш ли тая рокля, с която си облечена, да падне?".

Момичето се е изплашило много от заканата, а според разказите на други хора мъжът ходел с ножове у себе си, твърди авторката на клипа.

"Доближи се до нея и започна да й крещи в лицето", допълва приятелката на заплашеното момиче.

"Беше подаден сигнал към полицията, които пристигнаха, не направиха нищо, дори не искаха да видят клипа", твърди още Тодорова.

Ден по-късно от старозагорската полиция вече са се задействали. А според местната власт те са реагирали още същата вечер на подадения сигнал и са съставили актове.

"Във връзка със запис, който изтече в социалните мрежи, за двама души, които употребяват алкохол на обществено място в Стара Загора и две кучета, които са без повод и са изхвърлени в шадравана на "Жабките" - това е една изключително грозна сцена, която е обект на нарушение на множество подзаконови нормативни актове, както и на закони", коментира секретарят на Община Стара Загора Николай Диков пред БТА.

Той потвърди, че по случая има получен сигнал както на спешния телефон 112, така и на електронната платформа на Общината.

"Дежурен екип на Второ Районно управление в Стара Загора се е отзовал на мястото, след подаване на сигнал на спешния телефон. Лицата, които са извършили тези деяния, са установени и имат съставени актове. В момента продължават последващи действия, тъй като и ние, като Община Стара Загора, от вчера през целия ден работим по случая в пряко взаимодействие с органите на МВР и Областна дирекция по безопасност на храните. Ние ще направим всичко необходимо за това да бъдат наказани по законоустановения ред", заяви секретарят на общината.

Диков подчерта, че деянието на двамата мъже е в нарушение на няколко наредби на местната администрация. Секретарят на общината благодари на гражданите, които не са останали безучастни и са направили видеото.