Още четири жилища на ало измамници в Свиленград атакуваха местните полицаи тази седмица. В три от тях са били открити усилващи сигнала на турските и гръцките мобилни оператори устройства, но смущаващи на българските; множество сим карти, телефони, таблети и преносими компютри. Явно обитателите на четвъртото жилище са се усетили навреме и са успели да скрият уличаващите ги устройства, тъй като нищо не било намерено там, съобщи "Старият мост".

На 21 май по сигнал на Комисията по регулиране на съобщенията ченгетата "ударили" дом на ул. "Македония", обитаван от 35-годишния Мирвеб Б. Мъжът живеел на квартира тук, а иначе бил от шуменското село Тъкач. По време на обиска униформените намерили и иззели 9 мобилни телефона, таблет, лаптоп, антена и GSM усилвател, които смущавали действието на радиоразпръсквателната и радиосъобщителната станции на всички мобилни оператори. На следващия ден, пак по сигнал, полицаите атакували три апартамента на ул. "Септемврийци", обитавани от жители на Лудогорието. В два от тях били намерени рутери, свързани с монтирани антени на покрива на блока, мобилни телефони, сим карти и други подсказващи нечисти дейности устройства.

Според съседи, станали свидетели на полицейската акция, по време на обиска дошла и линейка, тъй като някои от уличените започнали да се правят на болни. Цяла вечер след това РР-тата /бел. ред. така свиленградчани наричат прииждащите от Лудогорието/,  седели пред блока, а при тях дошли и други техни съграждани, за да обсъдят случилото се. Дали не са коментирали да скрият временно другите антени, пита риторично в социалната мрежа "Фейсбук" Полина Христова-Василева.

С тези случаите на хванати усилватели в Свиленград станаха четири. Припомняме, че в началото на май криминалисти обискираха апартамент в жилищна кооперация на ъгъла между улиците "Христо Шишманов" и "Иван Вазов". В апартамента живеело под наем семейство от Разград. Според съседи мургавите другоселци нищо не работели, а се занимавали с измами по телефона.

Впрочем, мнозина живеещи във всички краища на града се оплакват, че сигналът на българските мобилни оператори е лош и обхватът на телефоните им се губел. Нашенци са се напълнили от това и денем, и нощем да слушат викове и ревове на турски език по телефона.

Най-вероятно ще има и други спипани ало измамници, тъй като сигналите на потърпевшите не стихват. По четирите случая има образувано досъдебно производство по чл. 348, б."г" от НК, казаха от прокуратурата. Ако се докаже вина, нарушителите ги заплашва до 5 години затвор и глоба от 100 до 300 лева, затова, че пречат и смущават сигнала на радиосъобщителните и радиоразпръсквателните станции на Мтел, Виваком и Теленор.