Очевидци потвърждават, че полицаят предупредил 18-годишния крадец, преди да стреля. След като го ранил и разбрал, че се нуждае спешно от медицинска помощ, сам го качил в патрулката и го закарал в болница "Токуда". Това обявиха на съвместен брифинг директорът на СДВР Любомир Николов и заместник градският прокурор на София Христо Кръстев.

"В нощта на 17 срещу 18 септември в Четвърто районно е получен сигнал от тел. 112 за извършен грабеж на две момичета на 18-годишна възраст от три непознати за тях лица. Пострадалите дават конкретно описание на извършителите - лица на около 18-годишна възраст, облечени със суитшъри и маски на лицето. Незабавно е изпратен полицейски екип, който да проведе оперативно-издирвателни мероприятия и да работи по горещи следи относно установяването на извършителите", обясни Николов.

"Малко по-късно, около 5:30 часа, отново постъпва сигнал от охрана на търговски обект в близост до бул. "Черни връх"47, че три лица прескачат ограда и се оттеглят в посока кръговото на Зоологическата градина", добавя шефът на СДВР.

По думите му униформените установяват трима мъже, които отговарят на описанието от сигнала - влизали в автобус 120, който тръгва от Зоологическата градина. Полицаите веднага спрели автобуса, а тримата мъже се опитали да избягат. Единият обаче бих хванат в рейса, а другите тръгнали обратно към кръговото.

"В този момент единият от колегите в автопатрулната двойка тръгва след двете бягащи лица и на няколко пъти извиква "стой, полиция, ще стрелям". Същите лица не се съобразяват с подадената команда и продължават да бягат", обяснява Николов и добавя, че тогава полицаят произвел два контролни изстрела - "има свидетелски показания на очевидци".

Впоследствие униформеният е стрелял още веднъж и тогава ранил единия от бегълците.

"Когато вижда, че лицето е в невъзможност да изчака линейка, го натоварва в полицейския автомобил и го закарва за оказване на бърза медицинска помощ в болница "Токуда", каза още Любомир Николов.

 След намесата на лекарите обаче било установено, че 18-годишният е починал.

"Искам да заявя, че полицейският служител, възпроизвел изстрела, е безупречен полицейски служител със 7 години стаж в системата на МВР, на 33 години, многократно награждаван, включително и от министри в предходни правителства с парични награди", подчерта шефът на СДВР.

Останалите двама задържани са също криминално проявени и са добре познати на полицията. Извършили са множество грабежи в същия район, стана ясно още на брифинга.

"Те са действали по един и същи начин, използвали са метална или гумена палка, с която те са причинявали болка на жертвите и са ги заплашвали нееднократно и с оръжие, което жертвите не споменават да са виждали", уточни още Николов. 

По думите му по телата на жертвите, които са били разпитани, има следи от насилие с палката, а в района на грабежа са били открити и техните вещи.

От своя страна прокурор Кръстев заяви, че на място е извършен оглед, като са фиксирани и иззети три гилзи.

"На 100 метра от гилзите е намерена кръв, извършен е оглед и на полицейския автомобил, от който са иззети множество веществени доказателства. Иззети са униформите на двамата полицаи, тъй като по тях е имало кръв, ръцете им са били проверени за барут. Пробите за наркотици и алкохол и на двамата служители са отрицателни", категоричен беше Кръстев.

По думите му стрелбата може да бъде категоризирана от неизбежна отбрана до умишлено убийство, като всичко зависи от резултатите от назначените експертизи. Останалите двама крадци са привлечени като обвиняеми за грабежа на 17 срещу 18 септември.