Полицията в Троян е разкрила кражба на ферма за криптовалута от частен имот в село Черни Осъм, съобщи МВР. Пред журналисти директорът на ОДМВР - Ловеч комисар Милен Маринов уточни, че това е първото в страната разкрито подобно престъпление, което е било извършено на 23 февруари тази година.

Сигналът е бил подаден от собственика на фермата, български гражданин, който живее във Великобритания и оттам е управлявал сървърите чрез интернет връзка. Той разбрал, че нещо се случва, след като връзката с тях прекъснала.

Установено е, че са откраднати 23 компютъра, чрез които е извършвана дейността за производството на биткойни и друга криптовалута. На адреси в Русе са открити и иззети в режим на работа всички компютърни конфигурации, всяка от които е на стойност между 2000 и 3500 щатски долара. След приключване на досъдебното производство те ще бъдат върнати на собственика им.

По случая са привлечени като обвиняеми 51-годишен мъж от Мартен, на когото е наложена мярка "домашен арест", и 35-годишен от Русе - с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".