Полицаи от Габрово пречели на спецпрокуратурата да разбие банда с участието на катаджия. Ръководен офицер участвал в схемата за сключване на договори за наемане на автомобили от Западна Eвропа, главно Германия, луксозни, и транспортирането им в България. Извършвани са интервенции върху рамите им. И съответно са били продавани на български граждани.

Бяха направени опити от ОДМВР Габрово да се затруднят действията на спецпрокуратурата и вътрешна сигурност при акцията по задържане на офицер - началник група при сектор "Пътна полиция". Това обяви по време на пресконференция зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"Няма да позволим да бъдем саботирани или да се установява чадър над лица, за които се смята, че са извършили престъпления", каза Гешев.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев е възложил на Вътрешна сигурност и Инспектората на МВР да се провери дали действията на служители на ОДМВР Габрово са законни. Информация е изпратена и на вътрешния министър Валентин Радев и главния секретар на МВР Младен Маринов. Тепърва ще се установява дали служителите са извършили административно нарушение или действията им подлежат на наказателно преследване.

При акцията от преди дни в Габрово са задържани трима души, като четвърто лице се намира извън България и за него е издадена Европейска заповед за арест.  Прокуратурата ще поиска днес от съда трите лица от Варна да бъдат постоянно задържани в ареста.

Престъпната група е действала от 2016 г. Подставени лица са наемали срещу заплащане луксозни автомобили от Германия, които после били обявявани за откраднати. В сервизи у нас на колите им е бил пренабиван номерът на рамата, създавани им били неистински документи и след това били регистрирани в габровския КАТ, а впоследствие са продавани.

Събират се данни за още свързани с групата лица. Има информация за 14 регистрации на автомобили.

"До момента са 14 превозни средства - кемпер, Toyota Land Cruiser - всяка една за над 100 хил. лева", обясни прокурор Иван Гешев. Извършени са над 20 претърсвания, 9 обиска и се уточнява броят на автомобилите. Гешев уточни, че много често се намират клиенти, които предварително казват каква кола искат и тогава се намира.

Задържаният полицай имал пряко участие в регистрацията на колите и е съдействал за оформянето на касаещата ги преписка. У него са намерени около 5000 лв, върху които имало отпечатъци на ръководителя на групата.

Прокуратурата има данни и за други лица от ОДМВР Габрово, на които им е казано да извършват определени действия при работата им в КАТ, свързани с регистрацията на автомобилите, уточниха от държавното обвинение.