Държавата се връща в едни позабравени години на мутри и поръчкови убийства, бяха първите реакции на политиците по повод убийството на Алексей Петров, знакова фигура от прехода, бизнесмен, преподавател по национална сигурност и оневинен по делото "Октопод". Съпредседателят на управляващата ПП Кирил Петков пък се обяви за спешна реформа в сектор "Сигурност" и обеща, че кабинетът ще я предприеме.

"Държавата се връща във времена, когато поръчковите убийства бяха ежедневни в криминалните хроники", коментира в ефира на bTV бившият вътрешен министър Цветан Цветанов във връзка с убийството на бизнесмена Алексей Петров. Именно по негово време начело на МВР беше разследването и делото "Октопод", по което беше арестуван и обвиняем и убитият през 2011 г.

"За голямо съжаление, това, което днес наблюдаваме, показва, че държавата е загубила възможността да респектира организираната престъпност и да я приведе в известност, за да предотвратява подобни тежки престъпления", каза още Цветанов.

По думите му много неща около делото "Октопод" са останали неизказани. Той припомни какво се случи с наблюдаващия прокурор по делото след февруари 2013 г.

"Започнаха процедури по неговото отстраняване, наказание. Какво се случи с една съдийка, която гледаше делото "Октопод" - Румяна Ченалова. Знаете какво се случи с нея - излезе от съдебната система. Какво се случи с един от свидетелите, който почина при неясни обстоятелства при едно ПТП? Да припомня, че и много от свидетелите се отказаха", каза Цветан Цветанов.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов

Снимка: Републиканци за България

Същата теза изведе и бившият главен прокурор, вече политик, Иван Гешев, като констатира, че неведнъж е предупреждавал, че се връщаме в мутренските времена.

"Отново сме свидетели на показно убийство на български граждани, което се случи посред бял ден в столицата на "европейска" България.

Този отвратителен акт на насилие за пореден път показва безсилието на българските политици да се справят с беззаконието и ширещата се престъпност в страната. Упорито през последните години съсипаха МВР, а сега и съдебната власт и в частност прокуратурата", коментира в профила си във Фейсбук Гешев.

"Многократно заявявах, че се връщаме към мутренските времена. Още от първите си дни управлението на новосформиралата се НЕкоалиция ни поведе още по-уверено назад към 90-те години. Днес, както и тогава, българските граждани не могат да бъдат сигурни не само за бъдещето си, но дори и за живота си", написа той.

Според Гешев до този престъпен акт се е стигнало съвсем закономерно, след като само преди три месеца, беше извършен опит за покушение срещу него в качеството му на обвинител №1.

"Тогава водещите политици на сегашната "сглобка" реагираха с пренебрежение и насмешка. Никой не обърна внимание на разпадащата се държавност. Превърнаха ни в бананова държава от третия свят", заключи Иван Гешев.

"Мнозина твърдят, че Алексей Петров е архитект на сглобката по съставянето на настоящото правителство, както и гарант за трайността на тази сглобка. На този акт трябва да се гледа с изключително внимание" - така коментира пред bTV днешното убийство бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев.

По думите му през последните седмици събитията ескалират и това е един логичен резултат на случващото се в държавата. Той напомни, че това е първото показно убийство за последните 5 години в България.

Докато е бил министър на вътрешните работи, не е имало информация за готвено покушение срещу Петров, добави Демерджиев. След убийството на Красимир Каменов - Къро в РЮА той е разпоредил всички структури и служби да предприемат действия, за да не стига до подобни убийства у нас.

Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев

Снимка: Булфото

Спешна реформа в службите за сигурност поиска съпредседателят на ПП Кирил Петков, който изтъкна като аргумент и показния разстрел на Алексей Петров, и шпионската афера с българите, обвинени от Лондон в шпионаж.

"Абсолютно неприемливо е през 2023 г. в България да има показни убийства. Нито е приемливо чуждите служби за сигурност да откриват българи - руски шпиони в Обединеното Кралство, докато ние научаваме за пореден път от медиите. Нито безучастно да слушаме за поредните ужасяващи хроники за убийства и насилие. Всичко това говори за нуждата от спешна реформа в сектор сигурност", категоричен е Кирил Петков.

И анонсира, че правителството ще я предприеме. 

"Службите трябва да започнат да работят ефективно. Националната сигурност не може да остане само като заглавие на една от тях, а да бъде основна задача и приоритет. Време е за спешни и дълбоки реформи. Ще работим заедно с правителството да постигнем истински и бързи резултати. Още през септември ПП-ДБ ще внесем отново законопроектите за подобряване на работата на българските служби за сигурност и освобождаването им от чужди зависимости", пише още в профила си бившият премиер. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък припомни близостта на бившата барета с ПП-ДБ и прогнозира още убийства на политици.

"... ставаме свидетели на връщане на мутренските години и развилняване на престъпността в България. Публична тайна е, че Петров беше свързан с ППДБ, а връзките му с лицето, известно като "Татко Петко", бяха основа за опити за кадрувания в МВР и службите", написа в профила си във Фейсбук Костадинов.

"Когато престъпни мутри, като сегашните управляващи от престъпната коалиция ППДБ-ДПС-ГЕРБ, вземат властта, неизбежно се стига до убийства. Разбира се, няма как да не припомня и странното съвпадение между пристигането на новия американски посланик Мъртън (неслучайно вече масово наричан Мъртъв) и внезапните покушения срещу знакови престъпни мутри като Къро и сега Петров. Едно е ясно - независимо от това кой избива бандитите, мутренското правителство върна обратно забравените мутренски години", категоричен е лидерът на "Възраждане".

"Остава само да си зададем един последен въпрос - кой ще бъде следващият? И дали няма да е политик? В Хаити убиха президента на държавата, та какво остава за нашата пропаднала колониална територия", пита се лидерът на "Възраждане".

Председателят на БСП Корнелия Нинова също заговори за мутренски модел от близкото минало.

"Връщането на мутренския модел на управление на Борисов върна и мутренските години. Цялата държава стана заложник на страха му от възмездие и на алчността на ПП-ДБ за власт и пари", атакува Нинова лидера на ГЕРБ.

И хвърли вината върху управляващите, че ни отдалечават от Шенген.

"Задкулисието, договорките за сфери на влияние, липсата на правосъдие водят до този резултат: гангстерски убийства посред бял ден. Правосъдна реформа ли? Шенген ли? Всичко, до което се докоснат е катастрофа. Тези ни отдалечават всеки ден от Европа", написа в профила си във Фейсбук соцлидерката.

"Но по-лошо: те разпадат държавността, превземат институциите, за да ги употребяват за себе си и срещу неудобните. И най-лошо: никой български гражданин не е защитен. Уж ценностното евроатлантическо мнозинство се превърна в опасна за хората и вредна за България сглобка", заключи Нинова по адрес на управляващите. 

Според лидера на ИТН Слави Трифонов убийството на Алексей Петров е било предизвестено и настоя да стане ясно дали убийството на Къро, смъртта на единия от братя Галеви, покушението срещу Иван Гешев имат връзка с покушението срещу бившата барета.

Според него е важно да се изясни и дали застреляният бизнесмен е бил посредник между ГЕРБ и ПП за преговорите за кабинет и имал ли е общ бизнес с бащата на Кирил Петков (четете повече тук)

Лидерът на АБВ Румен Петков обвърза покушението с нагласата, че е възможно Алексей Петров да се завърне в ДАНС.

Бившият вътрешен министър Румен Петков изтъкна, че активността на бившия съветник в агенцията през последните седмици и "идеята, че той ще се върне в ДАНС също е предизвикала разсъждения и реакции".

"Отровената атмосфера, бягането от реалността, за да стигнем до такъв тип престъпления", коментира Петков пред БНР.

Той изрази опасение, че се завръща периодът от миналото, в който "имаше убийства на неслучайни хора".

Лидерът на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков

Снимка: БТА

Меглена Кунева, която е посланик на ЕС пред Съвета на Европа, бивш вицепремиер и главен преговарящ, както и първият български еврокомисар, коментира за аудиокаста "Това е България" на Агенция "Фокус", че убийството на Алексей Петров е тежък сигнал и не е необходимо да прибавяме допълнителна драматичност на случая със сигнала за "мутренски времена".

"И така е достатъчно тежко това убийство. Вместо да си задаваме този въпрос, нека да се концентрираме бързо във взимане на мерки и решаване на конкретния случай. Просто да гадая ми се струва крайно несериозно. ДАНС, МВР и службите могат да дадат отговор на въпроса: "Завръщат ли се мутренските времена?" - обратното би било бърборене. Темата предполага сериозно отношение. Ако това бележи начало на "мутренски времена", трябва да го анализират и да го кажат хората, които се занимават с тази тематика. Особено разследващите журналисти, това би било добро начало", категорична бе Меглена Кунева.

Меглена Кунева, посланик на ЕС пред Съвета на Европа и първият български еврокомисар

Снимка: Булфото

От партията на Стефан Янев - "Български възход", призоваха президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) във връзка със знаковите убийства и тежките криминални инциденти, случващи се в държавата през последните месеци. 

"Свидетели сме на безпрецедентна криминална сага, характерна за годините на ранния български преход. В рамките на два месеца ключови обществени и криминални фигури бяха показно екзекутирани. Всичко започна с показното убийство на Красимир Каменов-Къро в ЮАР, последва кончината на Ангел Христов-брат Галев и се стигна до днешното знаково убийство на Алексей Петров-Трактора. Междувременно бяхме разтърсени от зловещите случаи в Цалапица, Стара Загора и София. Всичко това води до страх и паника в обществото, което не вижда реални и решителни действия за овладяване на ситуацията от изпълнителната и законодателната власт", се казва в позицията на "Български възход". 

Според партията на Янев "управляващите се фокусират в исторически дебати, свързани с премахването на паметници и некасаещи съвременните проблеми на българските граждани, вместо в гарантирането на сигурността на обществото и създаването на реална стратегия за развитие на държавата в следващите десет години". Затова "Български възход" настоява за спешно свикване на КСНС, на който да бъдат изслушани службите "и да се предприемат кардинални мерки за възвръщане на сигурността и нормалността в българското общество". 

"Твърдо против сме настоящите случаи на насилие да бъдат експлоатирани от управляващите за овладяване на службите за сигурност", се казва още в позицията на "Български възход".

Лидерът на "Български възход", бивш депутат и бивш министър на отбраната Стефан Янев

Снимка: БТА