Над 712 кг. хероин е количеството на заловената в петък на граничния пункт "Капитан Андреево" рекордна пратка. Стойността на наркотика е 46,317 млн. лева, обявиха днес от прокуратурата и Агенция "Митници" на пресконференция и показаха дрогата, намерена в два камиона с иранска регисграция. Пакетите са били скрити в плоскости от гипсокартон. Наложило се митничарите да ги срежат, за да го извадят.

Снимка: БТА

Става въпрос за пратки от Иран към Австрия. Установени са и подателят, и получателят. В първия камион са открити 350 кг хероин, а във втория малко повече, уточниха разследващите, цитирани от Нова телевизия.

Снимка: БТА

Заради плоскостите, които са плътни, рентгенът на митницата не е успял да го засече. Те са били подложени на проверка по метода анализ на риска и тогава наркотикът е открит.

Снимка: БТА

"Хероинът е бил укрит по абсолютно идентичен начин в товарите и на двата камиона. Те са превозвали палети със строителни плоскости, като хероинът е бил опакован и поставен между самите плоскости, които са били плътно слепени", обясни окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

"Това за момента е най-голямото количество хероин, задържано на наша граница. Установен е получателят - дружество в страна-членка на ЕС. Своевременно са уведомени правоохранителните органи в съответната държава по линия на наркотрафика", допълни Георги Георгиев от Агенция "Митници".

Окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов (вдясно) и шефът на дирекция "Митническо разузнаване и разследване" Георги Георгиев

Снимка: БТА

Двамата ирански шофьори са задържани за 72 часа от прокуратурата. Предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Ако бъдат осъдени, ги грози затвор до 20 години и глоба до 300 000 лева.

Хероинът е бил изключително чист, като се предполага, че е щял да бъде разреден преди да бъде пуснат за продажба, поясниха разследващите, цитирани от bTV.