Подпалена е фабрика в габровското село Враниловци. В нощта на събота срещу неделя пламват част от помещенията. Навременната намеса на противопожарни екипи от Габрово и Севлиево е предотвратила разрастването на пламъците и умножаването на щетите в района, в който се намират и други промишлени сгради.

Собствениците на фирмата Марияна и Патрик Кайзер показаха видеозапис от камерите, заснели подпалвачите, и разказаха предисторията на това злодеяние пред БНТ и БНР.

Две момчета с качулки хвърлят запалителни течности по промишлената сграда и бусовете, паркирани пред нея, и ги запалват. Това се вижда на записа от камерите в базата на семейната фирма, която се занимава с изкупуване и рециклиране на отпадъчни мазнини.

Патрик Кайзер споделя, че е уплашен. Хубавото е, че никой не е пострадал, добави той. Собствениците на фирмата коментираха пред БНТ, че става въпрос за умишлен палеж, който цели да унищожи бизнеса им.

Патрик Кайзер е заселник от Нидерландия, който пристига в България преди повече от 10 години и със съпругата си основават фирмата през 2011-а. Стойността на инвестицията възлиза на 2,5 милиона лева. Компанията събира и транспортира старото олио от ресторанти и хранителни вериги на територията на цялата страна. Отпадъчната суровина се преработва в биодизел в Унгария, Австрия и Нидерландия.

Фирмата е позната сред жителите на Габрово най-вече с даренията от десетки хиляди луковици холандски лалета, които Марияна и Патрик Кайзер предоставят всяка година за зацветяване на градските паркове и градини.

До преди дни предприемачите планирали развитието на бизнеса си. Инвестирали са в нов терен, отново край Габрово, с намерението да изградят втора фирмена база. Палежът, който е поредното посегателство върху имуществото им, и най-мащабното, стопира плановете им.

 

Имаме много инциденти, имахме и палежи на коли, отбеляза Кайзер и добави: "Знаем кой направи това и сме сигнализрали институциите. За съжаление, резултати няма. Това е крайният резултат".

Собствениците на фирмата подозират, че посегателствата са поръчани от конкурентите им в бизнеса и се надяват институциите да разкрият авторите:

"Надявам се институциите да дадат всичко от себе си, за да намерят извършителите и поръчителите. Скандално е да не можем да намерим извършителя на такова голямо престъпление".

Полицията разследва случая.