Вандали поругаха статуята на Николай Коперник пред сградата на Народната астрономическа обсерватория с планетариум във Варна.

Откъртена е сферата, символ на земното кълбо, която великият астроном държеше в ръцете си, уточни за БТА директорът на обсерваторията Свежина Димитрова.

По думите ѝ вандалите са заснети от видеокамери в района, от което е известно, че не са непълнолетни. Записът е предаден на полицията, за да бъдат установени и задържани.

Димитрова допълни, че през следващия месец Обсерваторията ще бъде домакин на голямо събитие, посветено на 550-та годишнина от рождението на Коперник. Тя изрази надежда, че дотогава статуята на учения ще бъде възстановена.

Статуята след посегателството през 2017 г.

Снимка: Булфото

Паметникът на Николай Коперник във Варна често е бил обект на посегателства, защото е изработен от медна ламарина, заварена върху метална конструкция.

Автори на пластиката са проф. Любомир Далчев (брат на поета Атанас Далчев и на архитекта Борис Далчев) и Петър Атанасов. Паметникът е открит официално заедно с обсерваторията през 1968 г. 

Статуята преди да бъде поругана през 2017 г.

Снимка: Булфото

Предишното посегателство беше през 2017 г., когато беше откъртена част от земното кълбо, докато сега липсва цялото.

Статуята на Николай Коперник сега

Снимка: БТА