Три хиляди лекарствени таблетки, съдържащи псевдоефедрин - прекурсор за производство на метамфетамин, са задържали митническите служители на митническия пункт "Капитан Андреево", съобщават от пресцентъра на Агенция "Митници".

Хапчетата били открити на 24 ноември, когато на пункта пристигнал лек автомобил с чужда регистрация, в който пътували от Турция през България за Украйна шофьор и неговият спътник - турски граждани. Пред митническите служители двамата мъже заявили, че нямат нищо за деклариране. По метода "анализ на риска" превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която са открити 100 опаковки с по 30 таблетки, съдържащи субстанцията псевдоефедрин, която е описана в първа категория в Европейския регламент №111/2005 за мониторинг на търговията между Съюза и трети страни в областта на прекурсорите.

Лекарствата, за които е установено, че са собственост на шофьора, са били укрити на две места - една част в багажното отделение, в кашон под бутилки с минерална вода, а друга част - в пътна чанта с дрехи. Медикаментите са задържани. На нарушителя е съставен акт по Закона за митниците.

Това е пореден случай на задържани прекурсори на митническия пункт. В края на юли на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" бяха установени и иззети 28 910 таблетки и 1000 ампули инжекционен разтвор, съдържащи прекурсори за производство на синтетични наркотици. За контрабандата Окръжната прокуратура в Хасково привлече като обвиняема румънска гражданка.