Около 200 грама злато, 10 000 лева и законно притежаван пистолет са били откраднати от дома на известен бизнесмен и бивш общински съветник в Самоков.

Обирът е извършен около 23 часа на 14 януари, съобщиха от Областната дирекция на МВР-София.

Сигналът е подаден от самия собственик Васил Стоянов, чиято къща се намира в местността "Червената земя". При извършения оглед на местопроизшествието е установено, че в сградата е проникнато след взломяване на прозорец.

По случая е образувано досъдебно производство, а разследването се осъществява под наблюдението на районната прокуратура.

По информация на местния сайт "Четвъртата власт" крадците са упоили кучетата на Стоянов - порода кангал. Охранителните камери и СОТ-ът на къщата са били изключени. Откраднатите пари и злато били в домашния сейф на бизнесмена, който в същото време празнувал в ресторант големия ромски празник Банго Васил. 

Обявената от Стоянов за открадната сума пари обаче е предизвикала съмнения у криминалистите, пише "24 часа". 

Причината - 10 000 лева е максимумът, който човек може да има, без да се налага да доказва доход. Затова ще се проверява дали бизнесменът не е излъгал и не е имало повече пари. Възможно е да има и данъчна проверка на мъжа.