Съдебните власти в американския щат Мериленд наредиха мъжът, заподозрян за нападението срещу редакцията на вестник "Капитал газет", да остане в ареста по пет обвинения за предумишлено убийство от първа степен, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Полицията заяви, че 38-годишният Джарод Рамос нахлул в нюзрума на "Капитал газет" в град Анаполис с пушка тип "помпа" и убил петима човека: заместник-главен редактор, двама редактори, репортер и сътрудник по продажбите.

Това е едно от най-смъртоносните нападения срещу журналисти в историята на САЩ.

Мъжът бързо бил арестуван, след като се опитал да се скрие под бюро в редакцията на вестника.

"Човекът отишъл там, за да убие колкото може повече хора", каза шефът на полицията на окръг Ан Арандъл. Според органите на реда Рамос бил "неотзивчив" към разпитващите го, а в съдебни документи властите го определиха като "невъзприемчив".

Прокуратурата определи като оправдана преценката на съда, че заподозреният представлява опасност за обществото, защото доказателствата сочат, че той внимателно е планирал нападението, барикадирал е задната врата, за да попречи на жертвите да избягат, и е използвал "тактически подход за преследване и застрелване на невинни жертви".

Мъжът е имал отдавнашна вражда с "Капитал газет" и е тормозил журналисти на вестника. Спорът очевидно е започнал заради статия за Рамос, който се признал за виновен в тормоз срещу жена. Той завел дело за клевета срещу изданието през 2012 г., но искът му бил отхвърлен като неоснователен.

Полицията каза, че охранителните камери записали нападението, започнало с изстрел, който разбил стъкления вход на отворения нюзрум.

Журналистите, които се скрили под бюрата и на други места, описаха мъчителните минути на ужас, докато чували стъпките на нападателя и изстрелите на оръжието.

Полицията реагирала бързо и арестувала Рамос, без да произведе дори един изстрел. Освен пушка, мъжът носел и димни гранати.

На мястото пристигнали около 300 местни, щатски и федерални служители на реда.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди днес атаката срещу вестника.

"Ужасяващото (нападение) шокира съвестта на нацията и изпълни нашите сърца със скръб", каза Тръмп в Белия дом. Той подчерта, че "журналистите, подобно на всички американци, трябва да упражняват своя занаят без страх, че ще станат жертви на атаки".

Тръмп поднесе съболезнования на семействата на убитите. "Няма думи, които да изразят нашата скръб", каза той.