Близо 580 човека са арестувани при акцията срещу наркоразпространението, започнала на 7 декември. Образувани са 470 досъдебни производства, каза пред медиите главният секретар на МВР Петър Тодоров.

Вътрешният министър Иван Демерджиев пък изтъкна, че вчера криминалистите са стигнали висока в една такава престъпна верига, визирайки разбитото депо в село Джулюница. Оранжерията за производство на наркотика се намира в бивша фабрика в селото. Той посочи, че тази акция е резултат от съвместната работа с прокуратурата. При нея са задържани близо 200 кг марихуана, което се равнява на около 200 хил. дози, чиято пазарна стойност се изчислява на 6 млн. лева. Шестима души са арестувани. Сред задържаните са помагачи, съдържатели на оранжерията и разпространители. 

Държавата трябва да е безкомпромисна в борбата с престъпността, ако искаме да осигурим сигурност и спокойствие. Тази напаст доби сериозни размери, каза още министър Демерджиев.

Сред арестуваните в Джулюница има и 16-годишен разпространител. Той, освен извършител, е и жертва на престъпните групи, каза директорът на националното следствие Борислав Сарафов. Дрогата е била за регионите около Горна Оряховица.

В рамките на акцията в страната са проверени около три хиляди училищни райони, допълни главният секретар Петър Тодоров. Открити са над десет нарколаборатории и помещения за производство на марихуана - в София, Добрич, Варна, Дупница, Тутракан, Силистра, Шумен и други градове. 

В неделя министърът на вътрешните работи отново ще е в Турция, където разговорите ще са в посока противодействие на каналджийството.

Когато ударим тези канали от двете страни на границата, ефектът ще е много по-добър, каза Демерджиев.

Известно време имаше вакуум в съвмесните действия на МВР и прокуратурата. Той даде негативен резултат. Сега възстановяваме диалога. Държавата трябва да има проактивен подход, за да гарантираме сигурност, посочи Сарафов.

По думите му напливът на мигранти е бедствие. Истинските извършители са каналджиите. Генезисът на тези престъпления е извън страната ни. Това е високоорганизирана престъпна дейност, каза Срафов и посочи, че трябва да заловим каналджиите, а не да гоним мигрантите.

Убеден съм, че безвремието приключи. Акциите не са самоцел, а за да бъдат събрани доказателства, каза още шефът на НСлС.