Постоянна мярка "задържане под стража" бе наложена на 27-годишният Бурак Азиметли, който се опита да подкупи наш митничар с 500 евро при проверка на МП "Капитан Андреево". Пловдивският апелативен съд потвърди определението на хасковските окръжни магистрати от 16 май. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Служителят от мобилна група Живко Киряков отказа 500 евро подкуп. Случаят е от 12 май на ГКПП Капитан Андреево. Тогава на пункта за влизане в страната пристигнало "BMW" с турска регистрация. Въпреки че водачът - германски гражданин от турски произход, заявил, че няма нищо за деклариране, колата била селектирана за проверка с рентгенова апаратура. По време на инспекцията старши инспекторът Киряков забелязал съмнителен пакет. В този момент шофьорът предложил 500 евро, за да не последва повторна проверка. Такава обаче била осъществена и в мястото на резервната гума в багажника била открита торба с недекларирани 90 000 евро.

Това стана ясно на 16 май в заседанието на Хасковския окръжен съд. По искане на прокуратурата Темида наложи на 27-годишния Бурак Азиметли най-тежката мярка за неотклонение "задържане под" стража. "Съжалявам, сгреших", каза тогава чужденецът пред съдия Боряна Бончева.

Бурак е роден в немския град Ханау, провинция Хесен. Там той работел като крупие в игрална зала. В Хасково Азиметли помоли магистратите да му бъде наложен домашен арест, за целта представи адрес на местен хотел в парк "Кенана". Чужденецът бе съгласен и на гаранция. Исканията му обаче не бяха взети под внимание. "Деянието на обвиняемия е с висока обществена опасност и е свързано с доверието към институциите в България", мотивира се хасковският прокурор Дарина Славова.

Според разследващите Бурак не е дал обяснения за произхода на недекларираните от него 90 000 евро. Неподкупният митничар Киряков пък бил командирован на ГКПП Капитан Андреево и е включен в мобилните групи, сформирани от служители на Агенцията, твърди "Старият мост".

Срещу германеца са повдигнати 2 обвинения. Едното, че е предложил подкуп на митничар, за да не изпълни служебните си задължения. Другото е, че не е декларирал пренасяната от него голяма сума пари.