След 3-часово заседание Специализираният съд остави в ареста кмета на с. Тъжа Цвятко Балабуров и още шестима задържани по обвинение, че са престъпна група, която е предлагала момичета за сексуални услуги.

Според съда няма опасност задържаните да се укрият, но могат да извършат друго престъпление, предаде NOVA. Обжалването на решението може да стане най-рано 8 май.

Кметът и още 8 души бяха задържани при спецакция по обвинение, че са склонявали момичета към проституция. Кметът на старозагорското село Тъжа Цвятко Балабуров бил тарторът на бандата, която оплела в мрежите си 20 момичета, твърдят разследващите.

"На момичетата са предоставяни високо лихвени кредити, които те трудно успявали да обслужват и се получавало така, че те дължат пари на организаторите на престъпната дейност", обясни Стоян Темелакиев, ГДБОП.

Принудени по този начин, момичетата изпълнявали това, което се иска от тях на няколко места в София. Едно от тях - невзрачен бар в центъра на столицата. Там се осъществявал и подборът на компаньонките. Престъпниците пускали обяви под предлог, че търсят сервитьорки и танцьорки.

"Няма данни за упражняване на насилие. Те са знаели какво вършат и срещу какво упражняват тази дейност", заяви Силвия Соколова, наблюдаващ прокурор от Специализираната прокуратура.

В Тъжа познават Цвятко като добър кмет.

"Добро момче, тича много, занимава се с всичко. Обръща внимание, когато имаме някакъв проблем", разказват хората в Тъжа. По думите им живее в селото, но събота и неделя ходи в София.

Кметът на Тъжа е познат на следствието. Срещу него има съдебно производство за трафик на хора отпреди 3 години.