Съдът остави за постоянно в ареста двама обвинени от Специализираната прокуратура за участие в трафик на кокаин, скрит в кашони с лайм. Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определението на първата съдебна инстанция, с която двамата собственици на фирми, получатели на плодове в кашони с импергиран в тях кокаин от Колумбия, бяха задържани под стража. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

В открито съдебно заседание съдът прие представените от Специализираната прокуратура 4 тома с нови доказателства.

Сред тях е и съдебно-икономическата експертиза, според заключенията на която чистият кокаин в кашоните, с които в страната официално са били внесени плодове, е на стойност между 55 и 70 милиона лева на черния пазар.

Посочената стойност е прогнозна стойност, доколкото прецизното й установяване изисква повече време. По същото досъдебно производство Специализираната прокуратура предяви обвинение и на още едно лице за съучастие и като помагач на един от вносителите на „кокаиновите“ кашони. Третият обвиняем по делото умишлено улеснил извършването трафикирането на кокаина в страната не само със съвети и разяснения, но и като финансирал вноса на стоката. Той е криминално проявен и осъждан за измама. С определение на Специализирания наказателен съд от 7 февруари 2020 г. му е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“.