Още един човек е задържан в Гърция като съпричастен за смъртта на осемнадесетте мигранти, телата на които бяха намерени край село Локорско в петък. Това каза за БТА заместник градският прокурор на София Христо Кръстев.

Той допълни, че мъжът е задържан на гръцки граничен пункт и гръцките власти ще преценяват как той да бъде екстрадиран за България. Мъжът е задържан в момента, в който е опитвал да напусне Гърция. Очаква се той да остане в гръцки арест до два месеца, докато южната ни съседка приключи процедурата по екстрадиция. Ако обаче се съгласи да бъде екстрадиран, връщането му у нас може да стане по ускорена процедура.

Утре Софийската градска прокуратура ще поиска постоянния арест на петимата други задържани в България, обвинени за съпричастие към смъртта на осемнадесетте мигранти. Очаква се Софийският градски съд да се произнесе утре в следобедните часове.

Осемнадесет мигранти, починали от задушаване, бяха открити в изоставен камион край софийското село Локорско в петък следобед. Други 34 млади мъже от афганистански произход бяха настанени в столични болници, повечето от тях са без опасност за живота, но имаше и няколко в по-тежко състояние. Те са открити близо до камиона, дехидратирани, мокри и премръзнали.

Часове преди да задържат издирваният за трагедията с камиона с мигранти Валентин Христов, репортерът на БНТ Давид Сукнаров успял да се свърже с него.

Валентин Христов разбрал от медиите, че е издирван - и то снощи. След това лично се е свързал с окръжния прокурор на Бургас, за да се представи и да попита къде да се яви.

Христов заяви, че познава сочения за ръководител на групата за трафик на мигранти Виктор Кузмов, но не знае той да се е занимавал с подобна дейност.

"Да, познавам го. Не е тайна, че се познаваме. Големи приятели сме. Познавам го повече от 10 години".

Самият Христов категорично отрича да свързан с трагичния случай или да е участвал в трафик на мигранти.

По информация от разследващи Христов е бивш граничен полицай. Той бил свръзката на престъпната група с "Гранична полиция". Давал информация за това откъде мигрантите могат да прескочат оградата, както и кои служители на браздата няма да създадат проблеми, ако ги видят.