Деветима са обвинени за участие в престъпна група за нелегално производство и разпространение на цигари, а трима се издирват. Това съобщи на брифинг и.ф. ръководител на спецпрокуратурата Даниела Начева.

Издирваните са свързани с акция от края на миналата седмица в заведения в София и друга операция отпреди близо месец, при която бяха разбити няколко нелегални фабрики за тютюн. Издирваните са Евлоги Станоев - Бирмата, синовете му Георги и Антон Станоеви, стана ясно от думите на прокурор Начева. Лидия Станоева, бившата съпруга на Евлоги, която бе привикана на разпит веднага след акцията, не се е сдобила с обвинение.

В групата нямало изявен лидер, всички имали еднакви функции. Шест лица от тази група са тези, които са осигурявали финансиране на престъпната дейност и помещения чрез подставени лица.

"Трима от обвинените за участие в организирана престъпна група за производство на цигари се укриват, като един от тях е извън страната", каза прокурор Начева.

Попитана дали Георги Станоев, Антон Станоев и Евлоги Станоев са задържани, тя обясни, че те са обвинени задочно, като един от тях бил извън България.

"Не са установени към момента. За един от тях има информация, че е напуснал пределите на страната. Другите двама най-вероятно са в България, предприети са действия за издирването им. При положение, че тези фабрики, за които установихме, че са били контролирани от тях, бяха разбити преди 20 дни е съвсем нормално тези лица да се укриват. Предприели сме мерки, издирваме ги", добави Начева и увери, че лицата ще бъдат установени.

Както е известно, в края на миналата седмица прокуратурата извърши обиски в две столични заведения - "Везувий" и "Сръбски ресторант Бест". Двете заведения са стопанисвани от фамилия Станоеви.

Оказва се, че "Сръбски ресторант Бест" се стопанисва от Евлоги Станоев - Голямата Бирма, който е взел емблематичното заведение под наем от Коко Динев. Става въпрос за култовата кръчма "Кошарите", която вече е сръбска скара.

Според публикации в медиите ресторант "Везувий", който се намира в столичния квартал "Иван Вазов", се свързва с Лидия Станоева. Тя е майка на Георги Станоев - Бирмата, който е бивше гадже на фолк певицата Преслава.

Действията на Специализираната прокуратура са по разследване, прието по компетентност от Окръжна прокуратура - Пловдив, след като на 24 август бяха привлечени като обвиняеми 23 лица за държане на акцизни стоки без бандерол - цигари. Лицата бяха установени незаконно работещи фабрики на територията на страната - в Дупница, в Горна Оряховица и в Тутракан.

Установено бе, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден.

От МВР разпространиха и видео от акциите в незаконните цигарени фабрики.