Уволнения след разследване на NOVA. Източвани ли са хиляди левове държавни пари, чрез фиктивни спортни лагери, обучения и ремонти? С този сигнал са потърсили телевизията учители от спортното училище "Георги Бенковски" в Плевен. Според тях директорът Пламен Георгиев източва държавни пари от години. След множество сигнали, спортното министерство открило куп нередности. А срещу директора вече тече и разследване.

"Той искаше да подписваме фалшиви документи и да лъжесвидетелстваме", каза учителят по футбол Ботьо Ботев. Ученици пък свидетелстват, че за почти пълен курс на обучение в училището, не са отишли на нито един лагер.

Асен Митев е ученик в 12-и клас. По документи той и съучениците му от двете футболни паралелки, са ходили на тренировъчен лагер в Горна Оряховица две поредни години. Отново по документи, лагерите са продължили по 10 дни. Момчетата обаче твърдят, че в същото време са се намирали в Плевен. Подали са сигнал в прокуратурата.

Сигнал е подал и треньорът по футбол Милко Гаврилов, който според списъка, изготвен от директора, е водил футболистите и на двата лагера. Но докато на хартия пишело, че бил в Горна Оряховица, учителят твърди, че е водил занятия в Плевен.

"Когато този уж лагер се е провеждал, аз съм си записал в дневника, че съм бил на лагер в град Плевен. Децата са се хранили в стола тук. Той в неговия кабинет ми каза: "Подпиши ми, защото без командировъчно за дадения лагер, той не може да съществува". Аз отказах, разбира се. Каза, че ако решим да кажем, че сме били в хотел "Раховец" и да предадем това и на децата. Както и да го сметнем, по-малко от 5 000 лв. този лагер не може да струва за едната и за другата година, ако е минимум по 20 лв. на човек на ден", разказва Гаврилов.

Вместо с автобус, в отчета пишело, че цял клас футболисти пътували до Горна Оряховица с лек автомобил - личният, на директора, който се оказал бракуван, обясняват от спортното министерство.

Оказва се, че и оттам не знаят колко точно пари са похарчени за лагерите. Директорът така й не представил фактури за всичко. Откакто бил на този пост, рядко отчитал парите, които влизат в училището, включително и тези от даренията.

Освен чрез фиктивни спортни лагери, Пламен Георгиев източвал пари и от фиктивни обучения , твърдят още учителите. По документи, четирима от тях са били на тридневен курс във Велико Търново през септември миналата година. Храната и престоят им излезли по 165 лв., без командировъчните. И по време на това обучение, вместо във Велико Търново, треньорите твърдят,че са водили часове в Плевен.

Заради многото нарушения, от спортното министерство решиха да уволнят директора на училището. Веднага след това Георгиев започнал да изнася кашони с документи, твърдят източници на NOVA. Изтрил и записи от охранителните камери. На място е отишла полиция. Кабинетът е запечатан.