Директорът на "Захарен комбинат" в Пловдив вече е привлечен към наказателна отговорност. Определена му е гаранция от 250 000 лева от наблюдаващия прокурор. Това каза пред журналисти зам. главният прокурор Иван Гешев.

Към наказателна отговорност е привлечена и жена, част от управленската верига на едно от основните дружества от съзвездието на сем. Арабаджиеви. Определена й е парична гаранция в размер на 75 хил. лева.

Гешев уточни, че акцията в предприятието е по делото срещу семейство Арабаджиеви, а обвиненията са за осъществяване на състави на данъчни престъпления, а не са за участие като членове на организираната престъпна група.

"Става въпрос за лица, които са по периферията на групата. Дошло е ред да работим и да предприемем действия по отношение на тях. Претърсват се 7 адреса, иззети са много интересни документи, свързани със собственици на офшорни компании", уточни Иван Гешев.

Зам.-главният прокурор допълни, че испанският съд все още не е дал съгласие за екстрадирането на Ветко и Маринела Арабаджиеви. От Испания се очакват още веществени доказателства, сред които 50-60 000 евро ("джобни пари") и 26 телефона ("там са били като телефонна централа").