Мотивът за убийството на 72-годишната Екатерина Каферинова във Велинград е изцяло личен; изключени са всякакви политически елементи в престъплението. Общинската съветничка била удушена след скандал за голяма сума пари, която тя трябвало да върне. Това заяви на пресконференция днес наблюдаващият прокурор по делото Паун Савов.

Каферинова беше заместник-председател на Общинския съвет във Велинград и дългогодишен общински съветник.

Прокурорът уточни, че жертвата и извършителят са се познавали от дълги години и в определен период са живели на семейни начала, а след раздялата си са поддържали "сравнително добри отношения".

Мъжът е живеел в друго населено място и е дошъл в дома на Каферинова по повод на рождения ѝ ден. Двамата са имали финансови отношения и такива, свързани с недвижими имоти, посочи Савов, цитиран от БТА.

Той уточни, че на 28 август вечерта между двамата е възникнал скандал, при който мъжът е претендирал да му бъде върната голяма сума, която през годините той бил дал. Точният размер на сумата предстои да бъде уточнен в хода на разследването, допълни Паун Савов.

Първоначалните данни показват, че Екатерина Каферинова е била удушена.

Извършителят сам е подал сигнал на телефон 112. Той е оказал съдействие на разследващите органи.

72- годишният мъж е задържан за 24 часа в ареста. Днес предстои да му бъде повдигнато обвинение за умишлено убийство и да му бъде наложена постоянна мярка "задържане под стража".

Наказанието за подобно предстъпление е от 10 до 20 години лишаване от свобода, припомни прокурор Савов.