Обир е извършен преди три дни в заложна къща в Русе. Потърпевшият собственик обаче днес разказаха какво се е случило и показаха кадри от охранителните камери. Обирджиите не успели да вземат сейф с ценностите, защото пазач от пазара в съседство се развикал и подал сигнал в полицията, но отмъкнали голяма сума пари.

Кражбата от заложната къща се развила като в екшън филм. Малко след 03:00 часа през нощта на място спрял лек автомобил. Излезли маскирани мъже и едният от тях се опитал да разбие с дървен кол камерата за видеонаблюдение на обекта. След това с бухалки счупили предпазната метална решетка и влезли, съобщи Нова телевизия.

Снимка: Кадър от Нова телевизия

"С едно въже се опитват да изтръгнат касата от заложната къща. Единствено са успели да вземат 7000 лева от един шкаф", разказва собственикът Ивайло Тодоров.

За щастие, маскираните не успели да изтръгнат металната каса, макар да я вързали с въже към колата.

"Само са потрошили прозорци, мебели вътре и абсолютно всичко, което има като инвентар в помещението беше потрошено", уточни Тодоров.

Крадците избягали, защото чули охраната на пазара. Точно пазачите подали сигнал в полицията. Въпреки че имало сигнална система в заложната къща, от фирмата за охрана не изпратили автомобил.

"Охраняваме се от два СОТ-а, единият изобщо не е получил сигнал, а другият въобще не е пратил кола, имало е сигнал, но е решил, че няма нужда да прати кола за това нещо. Затова и тези крадци не са хванати, защото самият обир е седем минути и нещо, те по договор трябва да са в най-краен срок за пет минути тук, ако бяха един от двата дошли, нямаше да има никакъв проблем", коментира Тодоров.

От фирмата за охрана отказаха коментар пред камера. А според собственика на заложната къща - проследяването на крадците е трудно, защото по главния булевард все още няма общинско видеонаблюдение.

От Общината в Русе увериха, че поставянето на камери предстои.

"Най-новият проект на община Русе предвижда поставяне на 300 видеокамери за наблюдение с изключително голям обхват на възможности. Една от възможностите на тези камери, освен високата резолюция и режима за нощно виждане, благодарение на инфраред подсветка, могат да бъдат сканирани регистрационни номера, запаметявани, както и разпознаване на лица на водачи", обясни Николай Кутинчев.