След редица сигнали стана ясно, че е в действие нова схема за измами, състояща се в кратки позвънявания, които водят до големи суми към месечната сметка. Позвъняванията най-често са с източник Словения. 

"Обажданията започнаха към моя телефон преди 3 дни, като кодът е бе от Словения, Босна и Херцеговина и дори Конго", разказва един от потърпевшите Мартин Гаджев пред телевизия "България он ер". 

Той съобщи, че когато вдигнал, обаждането продължило няколко секунди, след което директно се изключил телефона.От думите му стана ясно, че разговорът протича като обикновено международно обаждане, а позвъняванията са били първоначално по 5 пъти, а после по 10 пъти на ден.

"Когато се обадих на телефонния оператор, ми казаха, че се таксува, но не можаха да определят цената. Имаше сигнал, траещ няколко секунди, но не зная точно какъв", каза още Гаджев и добави, че ще изчака края на месеца, за да провери сметката си към мобилния оператор.

"Ние алармирахме, че това ще се повтаря все по-често с увеличаването на популярността на мобилните устройства. Все по-често се купуват бази данни, свързани с активностите на клиентите. Те знаят, че имате връзки в чужбина, кога работите, кога сте най-активен. Ние оставяме сериозна следа в мрежата, която се индексира и използва", предупреди експертът по информационна сигурност Борислав Сестримски.

Той акцентира на контрола върху любопитството си, който трябва да упражняваме при непознато позвъняване и добави, че дори да блокираме конкретен номер, ако сме станали жертва на подобна измама, манипулаторите разполагат с хиляди или дори милиони алтернативни номера.

Сестримски обясни още, че импулсите, които се отчитат, отиват в сметката на открилия този телефонен номер и това е напълно законен процес. 

"Винаги се знае къде отиват тези пари, но е трудно да си ги намерите, защото никой няма да стартира дело за 8-9 долара", каза още той.