Трима български шофьори са осъдени в Италия на по 3 години и 8 месеца затвор за нападение срещу служебно лице, което объркали с обирджия.

В същото време България няма много възможности за помощ в този случай.

Светлина по него хвърлиха самият шофьор Харалампи Харалампиев и адвокатката му Бистра Спасова пред bTV.

По разказва на Харалампиев историята датира отпреди 9 години в Неапол, където той докарал камион с тютюн. Малко преди това там е имало друг инцидент с български шофьор, който е бил ограбен от мним проверяващ и затова шефът на транспортната фирма предупредил шофьорите са да внимателни.

На шофьорите е било забранено да нощуват във фабриката а на площад в индустриален район, в който имало стотици компании.

Именно затова, когато в 23:30 ч. една вечер на кабината на камиона на Харалмпиев се чука от непознат, който искал да му прави проверка на кабината, той се обажда на двама други свои колеги и тримата залавят непознатия.

Връзват го, а след това търсят помощ от полицията - но тъй като не говорят италиански, не се обаждат на телефона на карабинерите, а търсят съдействие в близкия хотел.

Самият Харалампиев признава за грешка връзването на човека, но твърдо отрича да е бил бит, както твърди охранителят. Шофьорите са му поискали документи за самоличност, но той не е имал такива. Не позвънили и директно на полицията, защото не знаели италиански.

По думите на Харалампиев, те не са били непознатия, макар той да е казал точно това пред карабинерите, а пък портфейла му не е взет, за да бъде обран - там имало само 100 евро, а за да може да се види кой е този човек.

Възможно ли е български тираджии да се поблазнят за 100 евро, като знаем какви са заплатите им, попита адвокат Спасова.

Въпреки това тримата български шофьори са осъдени на над 3 години затвор, а 15-ина техни колеги, които отишли в полицията заедно с тях, са били изгонени, като дори не са им свалили показания и самоличностите, така че сега - 9 години по-късно, контактът с тях е труден.

Тримата българи имат присъда, която още не е влязла в сила, а сега се чака присъдата на италианския върховен съд.

Въпросът е, че в Италия това се третира като престъпление срещу служебно лице, докато в реалност те са взели непознатия за обирджия и веднага след това са извикали карабинерите, коментира в студиото адвокат Спасова.

Ние не разполагаме с реален механизъм за защита на българските граждани в чужбина, коментира още тя.