Екипи на НАП и МВР провеждат акция в сградата на Агенция "Пътна инфраструктура". Около 9 часа десетина служители на двете служби са влезли в АПИ.

По неофициална информация акцията е част от проверката за АМ "Хемус", която МВР извършва за злоупотреби с държавни средства, предаде БНТ. Вчера от полицията и НАП влязоха в държавното дружество "Автомагистрали".

Иззета е цялата документация за строежа на АМ "Хемус". Предстои да бъдат разпитани и свидетели. Проверяват се двата основни "инхаус" договора за строителството на магистралата, както и последвалите договори, които "Автомагистрали" е сключило за доставки, услуги и специфични дейности с частни фирми.

"Плащания за незапочнати магистрални лотове, съмнения за липсваща документация и тлъсти траншове към ОАЕ в края на последното редовно правителство - за такива престъпления, които миришат на асфалт ще има разкрития скоро", обяви преди два дни вътрешният министър Бойко Рашков.

А Главна дирекция "Национална полиция" започна проверки на строежа на АМ "Хемус". Служители извършиха заснемане с дрон на лот 4 и 5, с обща дължина около 50 км, в участъка между пътен възел "Плевен" и Летница. Целта бе да се проследи усвояването на парите, отпуснати за този строеж.

Днес в 11 часа предстои служебните министри на регионалното развитие и на вътрешните работи Виолета Комитова и Бойко Рашков да дадат повече информация.