Жена е предотвратила опит за измама в Свиленград, а друга от Любимец е била излъгана с 6000 лева от престъпници по телефона, съобщи Областната дирекция на МВР в Хасково.

На 4 ноември 46-годишната от Свиленград била наета по телефона по обява като координатор, като ѝ обяснили, че ще препраща документи. Същия ден, около 14:00 ч., получила обаждане от мъж, който ѝ наредил да отиде на адрес в града и от мъж да прибере пари, които били за покупка на строителни материали. Жената посетила посочения ѝ адрес на улица "Сергей Румянцев", където 79-годишен мъж ѝ предал плик с 15 710 лева. На него час по-рано пък му позвънил непознат, представил се за полицай. Съобщено му било, че ще бъде посетен от жена измамница, на която той да даде парите, като по този начин ще бъде заловена от полицаите.

Инструкцията към жената била като вземе парите, да ги отнесе в Димитровград в района на пазара. След като взела сумата, жената се усъмнила, че става въпрос за измама, посетила полицейското управление и осуетила престъплението.

Без щастлива развръзка обаче се е разминала жена от Любимец, която са успели да измамят два дни по-късно. Вчера на телефона на 72-годишната е позвънил мъж, представил се отново за полицай. Той ѝ съобщил, че синът ѝ е задържан в полицейското управление и за да бъде освободен, е нужно да даде всичките си спестявания. Жената събрала 6000 лева и ги предала на непознат в района на местната църква. След като се прибрала и видяла сина си разбрала, че е измамена, и сигнализирала в участъка.

Телефонните измами в Хасковска област започнаха отново след близо половин година пауза. По същата схема - мнима полицейска акция за залавяне на телефонни измамници, на 27 октомври възрастен мъж от Харманли бе прилъган да даде спестяванията си от 13 000 лева. Преди този случай последният бе на 13 май в Димитровград с въведена в заблуждение жена, която даде 23 000 лева, но в последствие куриерът бе установен и върна 5000 лева от откраднатото.