20 тона канабис са били унищожени само за денонощие при съвместна операция на Гранична полиция и Областната дирекция на МВР-Благоевград по противодействие на отглеждане на канабисови насаждения в региона, съобщиха от пресцентъра на вътрешното ведомство.

Действията са в рамките на заложена дългосрочна работа на ръководството на МВР за ефективно противодействие на наркопроизводството и разпространението на дрога.

"От началото на операцията, която стартира вчера по утвърден от главния секретар на МВР гл.комисар Младен Маринов план, до настоящия момент открихме няколко ниви, които са унищожени, а количеството канабис е 20 тона", съобщи главен комисар Светлан Кичиков.

Директорът на ГД „Гранична полиция“ уточни, че в акцията се е включил и Специализираният отряд за въздушно наблюдение на Гранична полиция.

"Теренът е изключително труден, достъпът е ограничен, на места непроходим за автомобили и за да бъдат открити тези ниви, най – бързо и най - лесно това става от въздуха. Затова в операцията е включен и оглед на територията с хеликоптер", поясни Кичиков.

Канабисът се отглеждал в държавен горски фонд, в които има участъци, трудно видими дори и от хеликоптера.

Общо от началото на сезона унищоженото количество канабис възлиза на 58 тона зелена маса, от тях 48 тона са открити от граничните служители. Основно действията по откриването на засетите ниви с канабис са в труднодостъпните райони на планините Огражден, Беласица и Малашевска. Образувани са 27 досъдебни производства и са задържани 12 лица, на повечето от които са с наложени парични гаранции. Продължават да текат процесуално – следствени действия.

Всяка информация, която постъпва в полицията и в гранична полиция, се проверява и анализира, поясни старши комисар Николай Хаджиев, директор на МВР-Благоевград. Според информацията дрогата е предназначена за разпространение в региона и на територията на страната, но разследващите не изключват и опити за износ извън страната.

Специализираната операция ще продължи, докато не се ожънат всички ниви в региона, поясни главен комисар Кичиков. Той подчерта, че реализацията е в рамките на заложена дългосрочна и целенасочена работа на ръководството на МВР за ефективно противодействие на наркопроизводството и разпространението на дрога.