Митническа служителка бе арестувана снощи на ГКПП Капитан Андреево при опит да преведе нелегално мигрантка от Ливан. Задържаната e митническа инспекторка от София, командирована наскоро на граничния пункт с Турция, като пред разследващите заявила, че е преназначена.

Прокуратурата привлече митничарката с инициали М.А. /54 г./като обвиняема по бързо производство  за незаконното превеждане през граничния контролно-пропускателен от Турция в България на ливанската гражданка. 

На 29 август около 00:30 ч. на пункта пристигнал лек автомобил, управляван от М.А. При проверката му служител на "Гранична полиция" установил, че между предните и задните седалки, под голяма чанта, имало укрита жена с паспорт, но без разрешение за влизане в страната. Чужденката била гражданка на Ливан. Установено е, че обвиняемата М.А. е служител на Агенция "Митници", като при превеждането на чуждата гражданка през границата, тя не е била на работа.

Спрямо М.А е взета мярка за неотклонение "гаранция" и мярка за процесуална принуда "забрана за напускане на пределите на България", съобщиха от прокуратурата. За престъплението, в което е обвинена М.А, е предвидено наказание "лишаване от свобода" от три до 10 години, глоба от 10 000 до 30 000 лева и конфискация на част или цялото имущество на дееца.

След оповестяване на случая от Агенция "Митници" излязоха с позиция. 

Във връзка със задържано лице - служител на АМ, което е пътувало в лично качество през ГКПП Капитан Андреево, Ви информираме, че са предприети действия за ангажиране на дисциплинарна отговорност. Подобно тежко деяние предполага и налагане на най-тежки дисциплинарни мерки.

Деянието е останало незавършено и лицето е задържано в резултат на стриктно спазените процедури за контрол на ГКПП.

Престъпването на закона в служебно, но и в лично качество е несъвместимо с митническата професия и ръководството на Агенция "Митници" ще продължи своята политика на тотална непримиримост спрямо всякакви прояви на укоримо поведение, се казва още в позицията. 

Последният разкрит случай на трафик на мигранти през ГКПП "Капитан Андреево" бе на първи юли т. г. Тогава мъж и жена бяха обвинени за трафик на двама непълнолетни сирийци, а съдът в Свиленград наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо българския гражданин Д.Р. (36 г.) и "парична гаранция" спрямо също гражданката на България Т.Й. (29 г.).