55-годишният мъж, нахлул в чужда вила в Стражица в понеделник, е тормозил съседите си и преди. Живеещите в района настояват държавата да се погрижи за него и ако трябва да бъде приет за лечение в психиатрия.

"Носи боклуци във входа. Една вечер се прибрахме с жена ми и той стоеше пред вратата с брадва. Попитах го какво прави, а той отговори, че просто си стои", разказа Десислав, съсед на мъжа, пред Нова телевизия.

"Живее тук от една година. Проблемите започнаха веднага. Развали покрива на блока, всичко се намокри при първия дъжд. След това поиска от нас 5000 лв., за да го оправи. Има странно и арогантно поведение. Възрастните хора и майките с деца се страхуват да излизат. Кара с много висока скорост в междублоковото пространство. Дори не знам дали има книжка. Викал съм полиция няколко пъти, защото през нощта реже с флекс дърва", каза друг съсед на мъжа.

Мъжът се бе самонастанил в чужда къща във вилната зона в Стражица и взе оръжието на адвокат Николай Ангелов, който е собственик на имота. Той го е носил за самозащита, защото е получавал заплахи от други клиенти. За последния случай разказва: "Той ме дръпна, аз го блъснах, той падна, разкървави си ухото и след това вече се афектира и хвана един трион леко, заострен, тръгна срещу мене и аз извадих пистолета,  просто да го уплаша. Нито сложих предпазителя, нито имаше патрон в цевта. Той хвърли триона и налетя на мен".

Веднага след това нападателят е избягал в гората, а полицията се впусна да го издирва. Първоначалната информация за заложническа криза в Стражица не се потвърди. Психично болният мъж е задържан за 72 часа. Повдигнато му е обвинение за притежание на незаконно оръжие.