След като криминалисти от полицията в Разград разкриха петчленна група, извършила отвличане с цел грабеж, се оказа, че задържаните са объркали жертвата си. За казуса съобщиха от разградската Окръжна прокуратура.

Разследването на случая започнало на 2 ноември, след подаден сигнал от жителка на Хърсово, че маскирани са нахлули в дома ѝ, нападнали мъжа, с когото живее, и го качили в автомобил. Малко след това похитеният бил изхвърлен от колата, а похитителите избягали.

"Оказало се, че мъжът е отвлечен и пребит погрешка, заради близо 3000 лв., които негов съселянин намерил", обясни окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров. 

Освен това парите, по чиито дири тръгнали, били мухлясали и почти негодни за използване. В банка в Разград било направено заявление банкнотите да бъдат подменени. Похитителите успели да се доберат до бордерото за подмяна на парите и решили да ги откраднат.

За да стигнат до притежателя на сумата, те задали на джипиеса на джипа БМВ Х5, с който се придвижвали от Острово до адреса в Хърсово, но навигацията им изиграла лоша шега и ги отвела на друг адрес, разказаха още от прокуратурата.

Похитителите - на възраст между 28 и 41 години, носили пистолети, пушка и маски. Повече от час те се опитвали да измъкнат от грешния човек информация къде са парите.

В тежко състояние със счупена челюст и натъртвания 52-годишният пострадал е настанен в разградската болница. Похитителите направили опит да отвлекат и доведената му дъщеря, но момичето се барикадирало в една от стаите на дома си. 

По думите на прокурор Тодоров "такава грешка се случва много рядко в криминалистиката". 

Установени са всички петима извършители, а четирима са задържани. Петият се присъединил към останалите по пътя по тяхна покана. Петимата  нямат официална месторабота, занимавали се с бодибилдинг.

За двама от тях, които са криминално проявени за различни престъпления, са внесени мерки за неотклонение "задържане под стража", които ще се гледат в петък от състав на Разградския окръжен съд.

Обвиненията срещу тях са за грабеж и отвличане, като наказанието за първото деяние е лишаване от свобода от 5 до 15 години, а за отвличане - от 7 до 15 години.