Обвиненият в двойното убийство в София Викторио Александров ще получи 30-годишна присъда, а не доживотна присъда без право на помилване заради "калпавия закон". Това заяви пред БНТ адвокат Марин Марковски. 

"Той ще отиде на съкратено съдебно следствие. Ще каже "Признавам фактите" и съдът с болка на сърцето няма да го осъди на доживотна присъда без право на помилване", обясни юристът. По закон, когато обвиняемият признае вината си и поиска съкратен процес, съдът е задължен да му намали присъдата с една трета. 

Адвокат Марковски изтъкна, че причините за подобни тежки престъпления са винаги много - лош стандарт на живот, липса на духовен живот и религиозно, християнско възпитание. По думите му, разкайването на убиеца е илюзия. Юристът допълни, че не е чувал за случай за сериозно разкайване на подобни престъпници. 

"Те се интересуват предимно от това в затвора да си прекарат добре. Разкаяние няма, това е в литературата, в мечтите за по-добри хора. Интересувал съм се към един въпрос, който не е изследван в България - какво правят тези, които са лишени доживот от свобода? Как може да се превъзпитат тези хора, щом те се чувстват комфортно в затвора?", коментира Марковски.

Според него, искането на Викторио Александров да премине под домашен арест е продиктувано от наглост.

"Мнозина са се опитвали да вникнат в психологията на убиеца, но именно наглостта е най-характерното качество на убиеца, както и на всеки престъпник", заключи топ адвокатът. 

Вчера Софийският градски съд остави за постоянно в ареста 26-годишния Викторио. Жертвите му - 23-годишната Дарина и едногодишната Никол пък ще бъдат погребани в неделя. 

Лелята на убитата млада жена заяви, че Викторио е бил деспот и е тормозил психически приятелката си. 

"От момента, в който е с него, тя нямаше приятелки. На кръщене на детето, на рождени дни са само негови приятели. Дори брат ми и снаха ми не можеха да дойдат в апартамента, който те са купили. Те нямаха право да идват, можеха да видят детето само с негово съгласие. Като се роди детето, беше започнал кампания да му се прехвърли половината апартамент. Започна да твърди, че те са искали да ги разделят", заяви Таня Найденова.