Няма нищо общо между случаите на въоръжени нападения в банкови клонове, магизини и други обекти, станали само за една седмица. Това увери вътрешният министър Младен Маринов.

"Да не говорим за серия обири, това е така нареченият грабеж с използване на сила, заплаха и принуда", подчерта първо той пред bTV.

По думите му има зачестили случаи, но той не би ги определил като серия.

"Между случаите няма нищо общо и най-вероятно са от такива извършители, които спонтанно са решили да извършат такова престъпление", обясни още вътрешният министър.

"Нямa връзкa мeжду двaтa бaнкoви oбирa, кoитo cтaнaхa в пocлeднитe дни в Coфия, обаче може дa ce прeдлoжи, чe eдин и cъщи e извършитeлят нa двa oт oбиритe - тoзи oт ceгa и тoзи oт минaлaтa гoдинa", заяви преди дни дирeктoрът нa CДВР Гeoрги Хaджиeв нa брифинг прeд журнaлиcти.

За една седмица в страната станаха шест такива нападения. Бяха ограбени два банкови клона в София, обменно бюро в Шумен, пункт за плащане на сметки във Враца, денонощен магазин в столицата и бензиностанция в Стара Загора.

Засега беше задържан само един от извършителите - най-малкият син на скулптора Георги Чапкънов, който дължал пари, има проблеми с наркотиците, а според защитата му страда и от параноидна шизофрения. Въпреки това вчера съдът го остави за постоянно в ареста.

Има заподозрян и за нападението в Стара Загора, като версията е, че също става дума за наркозависим. В момента текат разпити. Както вече беше съобщено, все още неизвестният мъж влязъл с лист с надпис: "Това е обир". След като служителите помислили, че това е шега, той започнал да крещи и извадил нож.