Софийският районен съд остави в ареста най-малкият син на скулптора Георги Чапкънов-Чапа -Константин, който преди няколко дни беше задържан за обира на банковия клон на бул. "Цар Борис III“ в столицата. Младият мъж, който има проблеми с наркотиците и дължал пари, успя да задигне над 11 000 лева, но бързо беше разкрит.

В съдебната зала стана ясно, че той е завел полицаите до контейнера, в който е изхвърлил пистолета играчка, с който извърши престъплението. Там бил и чорапът, който сложил на главата си. Той обаче не му помогнал, тъй като по време на обира се скъсал, а и без това бил прозрачен. Така камерите заснели част от лицето му, а след това бил разпознат и от служителки в банката.

Освен това по време на грабежа Чапкънов -младши не носел ръкавици и оставил отпечатъци.

Той бил изигран и от служителките, които му дали плик с маркирани пари, чийто серийни номера били записани. След като полицията го арестувала, мъжът показал на полицаите къде е скрил част от парите, които не е похарчил. Серийните номера напълно съвпаднали.

Константин Чапкънов е осъждан за държане на наркотици и за катастрофа, при която причинил смърт. 

В съда неговият адвокат заяви, че той страда от параноидна шизофрения и не може да преценява какви действия извършва. Това обаче не смили магистратите и те му наложиха постоянна мярка за задържане с мотивите, че престъплението е извършено с дързост, осъждан е и няма данни, че е болен от това заболяване. 

Решението все пак не е окончателно и може да бъде обжалвано пред по-горна инстанция.

Този случай стана само един от поредицата обири в последните дни. 

Във Враца мъж с нож нахлу в пункт за плащане на сметки. Избяга с близо 4000 лв. Същата вечер в София беше атакуван денонощен магазин в квартал „Изток“. Там откраднаха оборота - около 600 лв. Само 24 часа по-късно отново в столицата имаше опит за въоръжен грабеж в друг денонощен магазин, на метри от МВР. Касиерът обаче оказа съпротива, а нападателят избяга. В Шумен пък маскирани мъже атакуваха обменно бюро, вързаха ръцете на служителката със свински опашки и отмъкнаха около 10 хил. лева.

А днес беше извършен въоръжен грабеж в старозагорска бензиностанция. По неофициална информация на БНТ има заподозрян, след като са анализирани записите от видеокамерите. Тази вечер в града има засилено полицейско присъствие в ромската махала.