Специализираната прокуратура поиска постоянен арест за задържания за тероризъм в Бургас шампион по борба. 21-годишният Мохамед Абдулкадер е обвинен за участие в терористично престъпление зад граница.

21-годишният Мохамед беше конвоиран до специализирания съд в София. Той е обвинен, че участва в джихадистки терористични групировки.

Мохамед живее с близките си в блок в Бургас.

"Разбиха ни вратата, насочиха оръжие с лазери срещу нас. Не мога дори и да говоря, беше нещо ужасно. Претърсиха всичко, нищо не намериха - нито в мен,нито в моя апартамент, нито в колата на мъжа ми. Нищо няма вкъщи, ние не сме терористи", разказа лелята на Мохамед Виолета.

Тя твърди, че познава Мохамед като свой роден син и според нея обвиненията са абсурдни.

"Той ми е като мой син, аз съм го отгледала от малък. Всичко е заради баща му, но той не е виновен, че баща му е такъв, в Сирия имат проблеми, виждали са се в Турция. Да, говорили са си, но нищо повече", каза Виолета пред bTV.

Младежът заминал преди година за Турция с майка си. Искал да учи там, но заради кризата с коронавируса се върнали отново в България.

"Вярвайте ми, моят племенник не е терорист, аз го познавам, повярвайте хора, не всичко което говорят и показват, е истина", казва лелята на Мохамед Абдулкадер.

Жената обяснява ареста с това, че Мохамед се е виждал с баща си, който живее от 20 години в Сирия. Съседите му също са изненадани от обвинението.

"Преди 20 години е живял в България баща му. Ние казахме че, той там се занимава с такива неща. В Сирия е война. Има различни групировки, но момчето няма нищо общо с него, повярвайте ми. Никой не би излъгал за такова нещо", казва през сълзи Виолета, цитирана от NOVA.

Според прокуратурата, бащата на арестувания ръководи терористична група в Сирия. От 2015-а до момента Мохамед неколкократно е пътувал до там, и е участвал във въоръжени действия в редиците на джихадистки терористични групировки. Разследващите разпространиха и снимки. Обвинението срещу него е за български гражданин, участващ в терористична дейност в чужбина.

"Става въпрос за един млад човек, който да кажем е вербуван от баща си. Баща му е един от ръководителите на една терористична организация в Сирия, участвал е във военни действия на страната на две терористични джихадистки групировки на територията на Сирия", заяви Иван Гешев, главен прокурор.

Бащата на Мохамед работел на границата и имал право веднъж на 15 дни да влиза от Сирия в Турция, разказва още лелята.

"Предполагам, че племенникът ми може някой път, евентуално, да е отишъл с него до границата, за да види къде работи и там да е направил тази снимка", каза Виолета.

Разследването за пътуванията на Мохамед в Сирия продължава.

Министърът на отбраната поиска определението "радикален ислям" ясно да се квалифицира. "Пропагандата включително да се наказва с много по-радикални наказания, а не само с условни присъди и протоколи предупредителни", обясни Красимир Каракачанов, Велико Търново.

До момента няма данни привлеченият към наказателна отговорност Мохамед Абдулкадер да е участвал в подготовка на терористични нападения в България. Утре специализираният съд в София ще се произнесе дали Мохамед ще остане с постоянна мярка задържане под стража.