Наркобосът Будимир Куйович, който излежава присъда у нас, е бил задържан в понеделник вечерта на магистрала "Тракия", малко след изхода на София. Той карал "Ауди А6" с фалшива португалска шофьорска книжка, издадена през 2009 година, за която тепърва ще се установява откъде се е сдобил с нея.

Известният черногорец, който през 2010 г. беше осъден на 16 години за наркотрафик, в момента е настанен в откритото затворническо общежитие в Казичене, в което режимът е по-лек, отколкото в Софийския затвор, където той лежа преди това. По време на инцидента бил в отпуск, след като го пуснали за добро поведение. В колата, която била с пловдивска регистрация, заедно с него били възрастен мъж и млада жена, за чиято самоличност не се знае нищо, съобщи "Телеграф". По информация на bTV автомобилът е на фирма и се уточнява има ли тя връзка с престъпника.

До този момент Куйович не е създавал проблеми на затворническата управа. Миналата година той поиска да бъде предсрочно освободен, но съдът отказа. Сегашното му провинение пък ще му попречи да лежи при облекчен режим и ще го лиши от правото да работи, за да си намали присъдата. Днес той е върнат в Софийския затвор.

Будимир Куйович беше арстуван на 31 декември 2007 година като организатор на престъпна група, вкарвала наркотици от Турция през България за Европейския съюз. Само ден по-рано на ГКПП-Капитан Андреево бяха задържани 60 кг дрога на стойност 10 млн. лева, превозвана от негов съучастник.

На 1 февруари 2010 г. Върховният касационен съд окончателно призна черногореца за виновен и го прати в затвора, постановявайки и той да плати 220 000 лева глоба. По време на съдебния процес наркобосът предизвика скандал, който засегна МВР. Пред журналисти в Съдебната палата той заяви, че "докато имал бизнес в България, плащал на тогавашния вътрешен министър Румен Петков и главния секретар на МВР Валентин Петров". Твърденията му не бяха доказани по никакъв начин. Тогава обаче Петков, който сега е лидер на партия АБВ, коментира иронично с превърнали с в крилата фраза думи:

"Куйович, Муйович, Уйович... всеки, който завършва на тази сакрална сричка... да излезе и да каже: "Моите отношения с Иван, Стоян Петров и Драган са такива!".