Рекордна за последната година пратка от 191,220 кг. хероин на стойност 12,415 милиона лева е разкрита и задържана от митничари на пункта с Турция "Капитан Андреево". Случаят бе обявен на съвместен брифинг на директора на Агенция "Митници" Георги Костов, главния секретар на МВР Младен Маринов и зам.-окръжния прокурар на Хасково Дарина Славова, съобщи БТА.

Това е станало на 23 май сутринта на входно трасе на тежокотоварни автомобили, съобщи Георги Костов. Тирът с турска регистрация с водач 61-годишен турски гражданин по документи е превозвал керамично лепило теракол от югоизточната ни съседка за Белгия, като товарът е бил окомплектован с апарати за механотерапия за Холандия, уточни Костов.

По негови думи при започване на обработката на камиона е сработил рисков профил, заложен от МВР. Последвала е щателна проверка с пролъчване с ренгенов апарат, която не е установила нищо съмнително.

Наркотикът е на стойност над 12 млн. лева

Снимка: Булфото

Започнала е и физическа инспекция, при която митническото куче Ричи се спира до една от торбите. Тя е била фабрично запечатана, а в нея е намерен 2-килограмов пакет с хероиново оцветяване при теста, уточни Костов.

Той добави, че след това е започнало отваряне на всички торби с теракол, за да бъдат открити общо 95-те пакета с наркотик. Тепърва щяла да се предприеме и химична експертиза на чистотата на хероиновото вещество. Директорът на Агенция "Митници" постави специален акцент върху изключително голямата предварителна подготовка на трафикантите с фабричното затваряне на всички торби с наркотик. Избраното веществото теракол, което по плътност и консистенция отговаря на тези на хероина, също говорело за това.

Костов коментира също така и заслугата на митническото куче, което е мелез между кокер-шпаньол и бретон. То било изключително ефективно при обработка на тесни пространства, а по принцип породата била обучавана за търсене на трюфели.

Разкриването на контрабандата бе възможно вследствие на работата с партньорски служби, с които е изграден рисковият профил. Операцията продължава, каза главният секретар на МВР Младен Маринов. Той също изтъкна големия професионализъм на служителите, който е помогнал да бъде предотвратено престъплението.

Започнало е досъдебно производство. Повдигнати са обвинения, а предполагаемият контрабандист е задържан с прокурорско постановление за 48 часа, обяви прокурор Славова.