В ареста остава 44-годишният мъж, задържан за убийството на негов приятел, чието тяло беше намерено в землището на Търговище.

Окръжният съд в Търговище взе мярка за неотклонение "задържане под стража", като на арестувания е повдигнато обвинение по чл. 115 от Наказателния кодекс за убийство, съобщава БТА. Обвиняемият е осъждан и преди, но към момента на деянието е реабилитиран.

Предвиденото наказание е "лишаване от свобода" от 10 до 20 години, информират от пресслужбата на институцията.

Мотивите за извършването на престъплението са в процес на изясняване.

Съдът, като взе предвид реалната опасност да се укрие или извърши друго престъпление, прецени искането за правилно, обосновано и законосъобразно, постанови мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на Д. Л., гласи решението.

Определението на Окръжен съд - Търговище подлежи на обжалване и протест в тридневен срок пред Апелативен съд - Варна.

При обжалване делото е насрочено за 23.01.2024 г. - вторник, уточни говорителят на Окръжния съд Десислава Здравкова.

Жертвата, 42-годишен годишен, беше издирван по молба на близките му. На 10 януари той беше открит безжизнен на черен път, недалеч от разклона за Разград.

"В хода на разследването беше установено, че той е имал близки отношения с негов приятел. Имали са общи теми и най-вече ги е свързвала тяхната симпатия към оръжието. Първоначалната ни версия беше, че може да има неуредени финансови или имуществени отношения между тях. Впоследствие се оказа, че в местността, където е намерен трупът и автомобилът, в същия ден двамата са стреляли с незаконните си оръжия. При боравенето с оръжията извършителят е произвел неволен изстрел, прострелял е убития и той е починал на място", съобщи по-рано главен комисар Атанас Илков, цитиран от БТА.

Дали е имало умисъл, или е по непредпазливост ще се изяснява, уточни той. И двамата мъже - извършителят на престъплението и убитият, са криминално проявени.

Убитият е имал прояви, свързани с разпространение на наркотици и причиняване на телесна повреда, а извършителят е осъществявал и кражби, съобщиха на брифинг от полицията. Жертвата е бил собственик на автокъща, а задържаният е бил безработен. Главен комисар Илков обясни, че извършителят се е опитал да въведе в заблуждение полицията. Казал е, че си е купил незаконна пушка и с нея може да е настъпил нежелан инцидент.

"Има установени две незаконно притежавани оръжие - пушката, намерена на местопроизшествието и второ, което е много старо и вече негодно. Именно това може и да е причината за произвеждането на изстрел", каза главен комисар Илков. Той добави, че огнестрелно оръжие от типа на автоматите е довело да смъртта на мъжа.